Húsvétváró programot szervezett Gyulán a Békés Megyei Gyermekdiabétesz Gondozó

2023. április 2. 19:16 | Hidvégi Dávid

A húsvéti ünnepkörre épített rendezvény célja az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek és egészséges társaik közös élményszerzése, továbbá a feltétel nélküli, befogadó környezet demonstrálása és hangsúlyozása volt.

A program délután egy Nyuszi-túrával kezdődött, amelynek során hét állomáson keresztül lehetett eljutni az Almásy-kastélyig. A túra folyamán mókás feladatokkal, kvízkérdésekkel tették próbára a résztvevőket. Az állomások száma nem volt véletlen, ugyanis a diabétesz kezelésére vonatkozó irányelvek zöme hét százalék alatti HbA1c-érték elérését tűzi ki célul, ezért volt pontosan hét megállóhely.

Ezután a kastély labirintusában tojást gyűjthettek a gyerekek, majd az események a Stefánia-szárnyban folytatódtak kézművesfoglalkozásokkal, például tojásberzseléssel. A látványkonyhában az ügyes kezek egészséges vendégváró finomságokat sütöttek-főztek, majd közösen megterítették a húsvéti ünnepi asztalt.

 

 

A programon a hagyományőrzés mellett a jelenkor húsvéti szokásai is szerepet kaptak éppúgy, mint ahogy a hagyományos ünnepi fogásokba ágyazott egészséges zöldségételek, például a kemencében sült langalló tavaszi zöldségekkel, vagy a sütőtökös, céklás kenyér.

Április 2-a az autizmus világnapja, így a Békés Megyei Központi Kórház Gyermekdiabétesz gondozói erre is figyeltek, a túra állomásain kékbe öltöztek.

 

 

– Szerettük volna egy közös húsvéti rendezvényre invitálni az 1-es típusú diabétesszel élő családokat, a diabéteszes autista, illetve a nem diabéteszes autista, illetve az egészséges anyagcserével élő gyermekeket, akik ezzel közelről megismerhették egymást. Ezzel felhívtuk a figyelmet arra, hogy fontos a családi háttér és a feltétel nélküli elfogadás – emelte ki a Békés Megyei Központi Kórház gyermekosztályának adjunktus részlegevezetője, dr. Kolozsi Anita.  

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház csecsemő- és gyermekgyógyász főorvosa minden olyan eseményt támogat, amely a csapatépítésről és az összefogásról szól.

– Ez egy családi program, örülök, hogy ennyi gyerek eljött és együtt játszik, én is a gyermekemmel látogattam ki az eseményre. Fantasztikus ez az összefogás – hangsúlyozta dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed.

Galéria

További programok »

FEL