Dedikált kiadványokkal és kürtszóval nyitott a 95. Ünnepi Könyvhét Békéscsabán

2024. június 13. 16:19 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Csütörtökön kora délután rendezték meg a 95. Ünnepi Könyvhét békéscsabai eseménysorozatának megnyitóját. A Szent István téren a Békés Megyei Könyvtár és partnerei számos pavilonban mutatják be a következő két napban a hazai szerzők könyveit a könyvritkaságoktól kezdve a legújabb kiadványokig.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a könyvhéthez kapcsolódó rendezvények sorát szerda délután Blahut Károly fotókiállítása indította útjára a megyei könyvtárban. Csütörtökön és pénteken az intézményben megrendezett könyvbemutatók mellett az esemény szervezői a főtéren is várják az érdeklődőket, ahol például Nemes Nagy Ágnes vagy Illyés Gyula egy-egy dedikált kiadványát is beszerezhetik az olvasás szerelmesei.

– A Békés Megyei Könyvtárnak fontos szempont, hogy megjelenjünk azokon az országos kulturális programsorozatokon, melyekre meghívást kapunk. A könyvhét már 95 éves múltra tekint vissza, ahol a főszerep a könyveké, az olvasásé, illetve az olvasóké. Ezt kiemelten fontosnak tartjuk, ezért Békéscsabán is különféle tematikájú programokat szervezünk, mind a Békés Megyei Könyvtár épületében, mind pedig a Szent István téren – emelte ki Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója. 

Az esemény hivatalos megnyitóján Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a olvasás és a könyvek lelki egyensúlyra gyakorolt jótékony hatását emelte ki.

– Ez a mai nap is azt bizonyítja – amikor a 95. Ünnepi Könyvhetet nyitjuk meg Békéscsabán –, hogy változatlanul van érdeklődés a könyvekre műfajtól függetlenül. Békéscsaba önkormányzatának és a Békés Megyei Könyvtárnak komoly felelőssége van abban, a hogy a könyvek jelentőségét az év minden napján hirdessük, népszerűsítsük, hisz minden egyes könyv elolvasása ismeretgazdagabbá teszi az olvasót, lelki egyensúlyt tud teremteni, és különleges kalandokat is hoz mindannyiunk életébe – hangsúlyozta Szarvas Péter. 

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 95. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet. Az esemény partnerének idén is felkérték a békéscsabai önkormányzatot, így a vármegyei eseményeket a Békés Megyei Könyvtár szervezi június 12. és 17. között – erről még kedden tartottak tájékoztató az intézményben, amelyről és a részletes programról korábban itt írtunk.

 

Galéria

További programok »

FEL