Békéscsabán is a héten indul a 95. Ünnepi Könyvhét programsorozata

2024. június 11. 17:45 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 95. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet. Az esemény partnerének idén is felkérték a békéscsabai önkormányzatot, így a vármegyei eseményeket a Békés Megyei Könyvtár szervezi június 12-e és 17-e között.

Csütörtökön, június 13-án kora délután tarják a 95. Ünnepi Könyvhét békéscsabai megnyitóját, de a programok már korábban elkezdődnek. Az eseménynek köszönhetően a város főterén bárki kedvére szemezgethet a legújabb hazai könyvekből, de számos könyvbemutatóra is várják a következő napokban az érdeklődőket. Az eseménysorozat részletes programját ide kattintva olvashatják el.

– A megyeszékhelyen 2013 óta a Békés Megyei Könyvtár szervezésében, koordinációjával valósul meg a könyv ünnepe, a könyv szeretetének, a könyvolvasás fontosságának a hirdetése kültéri, valamint a a könyvtárban zajló programokkal – hangsúlyozta Varga Tamás, alpolgármester.

Szerdától hétfő estig számos programmal, a Szent István téren pedig kiállító pavilonokkal várják a könyvszerető közönséget. A Békés Megyei Könyvtár és kiállító partnerei játékokkal és különleges kiadványokkal is készülnek az alkalomra.

– Bízunk benne, hogy az időjárás a mi kedvünk szerint fog alakulni, és nem kell zárt térbe behozni ezt a rendezvényt. Mind a két napon lesz egy kis kulturális program. Az első napon D. Nagy Bence tart 17 órától egy slam előadást, a második napon pedig a Dobszerda dobol délután – mondta el Kertész Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese.

Pénteken délután dr. Ablonczy Balázs történész legújabb, Az utolsó nyár című könyvét mutatják be a könyvtárban. A helyi kötődésű szerzők közül dr. Bozó Dóra, Az egészséges baba című könyv szerzője csütörtökön a főtéren dedikál, szombaton pedig Ván Hajnalka Janáky Viktor - életmű samottból című kismonográfiáját is megismerhetik az érdeklődők.

– A Békés Megyei Könyvtárnak mindig alapvető küldetése volt, hogy a helyi értékeket be tudjuk mutatni, illetve hozzá tudjunk járulni a népszerűsítésükhöz. A könyvhét kiváló alkalom arra, hogy az ismert, neves szerzők mellett bemutatkozási lehetőséget adjunk vagy elsőkötetes szerzőknek, vagy pedig kezdő íróknak – emelte ki Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.

Ismét lesz Könyvheti Borudvar az intézmény belső udvarában, hétfőn délután pedig hagyományosan a Könyvhétzáró irodalmi délutánnal fejeződik be a sorozat a Szlovák Tájház udvarán, ahol a többek között a Bárka folyóirat legújabb kiadványát mutatják be.

További programok »

Kultúra

Több kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a Munkácsy Negyed intézményei

A nyári hetekben a családok kedvenc programjai közé tartozik a strandolás, a játszóterezés, illetve a kirándulás. A gyermekfelügyeletben a nagyszülők is kiveszik a részüket, emellett sokan élnek a táborozás lehetőségével. Békéscsabán a Munkácsy Negyed intézményei is biztosítanak lehetőséget a kikapcsolódásra.
2024. július 22. 12:15
FEL