Csodálatos Indonézia a Csabagyöngyében

A Csabagyöngye Kulturális Központ előadóterme szinte teljesen megtelt péntek délután, amikor a Citra együttes előadását tekinthette meg a nagyközönség.

A Paguyuban Citra néven ismert együttest 2005 májusában hívta életre Agum Gumelar nyugalmazott indonéz generális. A társulat célja a varázslatosan sokszínű indonéz kultúra népszerűsítése a szigetország határain innen és túl, illetve a tradíciók, hagyományok őrzése és továbbadása a fiatalabb generációknak.

A Paguyuban Citra az indonéz kultúra minél szélesebb körű bemutatására törekszik. Az előadásokon a közönség a táncok és a zene élvezetén túl megcsodálhatta többek közt az indonéz szövéstechnika és az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listáján is szereplő batikfestés remekeit is.

– Sajnos nem tudjuk elhozni minden szegmensét hazánk kultúrájának külföldi útjainkra, de amit most láthattak a nézők, azok hagyományos szumátrai táncok, illetve kalimantai és jávai táncok -árulta el Agum Gumelar a Paguyuban Citra, vezetője és alapítója.

 

 

A társulat fennállása bő egy évtizede alatt körbeutazta már az egész világot, Jakartától Pekingen és Londonon át egészen San Francisco-ig büszkélkedhetnek teltházas fellépésekkel. A Paguyuban Citra először jár hazánkban, budapesti előadásuk másnapján léptek a Csabagyöngye színpadára, hogy a közönség elé tárják a Csodálatos Indonéziát.

– Nagyon jó a híre a magyar befektetőknek és a magyar cégeknek Indonéziában. Úgy gondolom, hogy az elmúlt két évben ezért is élénkült meg a két ország kapcsolata. Békés megye és Észak-Szumátra között gazdasági és kulturális kapcsolat is van, ezért is jöttek el, hogy bemutassák saját kultúrájukat a megyében élőknek – emelte ki Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Megosztás:

Címke: , , , ,