Cseresznyéből készült 2018 Arany Demizson díjas pálinkája

2018. február 12. 08:28 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Rekordszámú nevezővel rendezték meg idén a VII. Békés Megyei Házipálinka Versenyt. A Csabagyöngye Kulturális Központ és a Csabai Pálinka Klub közös rendezvénye egyre népszerűbb, a megmérettetésre 160 pálinkát és párlatot neveztek a magán- és bérfőzetők.

Első alkalommal nevezte pálinkáit versenyre Misur Márton Gábor, mindjárt két bronz, három ezüst és három arany minősítésű pálinkát tudhat a magáénak. Ezen felül az Othello szőlőből készült pálinkája lett az év legjobb szőlő pálinkája amivel elnyerte az Ezüst Demizson díjat, a cseresznyéből készült pálinkájával pedig kiérdemelte a verseny nagydíját, az Arany Demizson díjat.

– Nagyon jó érzés, hogy megtérült a befektetett munka, az az odafigyelés, amit cefrézésre és a főzésre fordítottam – monda el Misur Márton Gábor. Hozzátette: még nem döntötte el, hogy nevezi-e pálinkáit egyéb szakmai versenyekre is, bár ez után az eredmény után elgondolkodik a lehetőségen.

A szakmai zsűri a benevezett pálinkákat egy 20 pontos bírálati rendszer alapján rangsorolta.

– Megvizsgáltuk a gyümölcs karakterét, illatát, ízét, zamatát, az úgynevezett szájérzetet, és a harmóniát magában a pálinkában vagy a párlatban. Mindenképpen pozitív tulajdonság, ha a pálinka ízében megjelenik a gyümölcs eredeti karaktere, hiszen a pálinkakészítésnek ez a célja. A pozitív tulajdonságokat és a hibákat is feltüntettük a bírálati lapon, melyet minden pálinkához elkészítettünk, ezeket a zsűri a jövőre vonatkozó tanácsként eljuttatja a nevezőknek – emelte ki a zsűri elnöke. Fabulya Attila hozzátette: az elmúlt hét évre visszatekintve, úgy látja, hogy egy folyamatos fejlődés van a Békés megyei házipálinka kultúrában. Ebben az évben nagyon érdekesek voltak a vadontermő gyümölcsökből és az olyan különlegességekből készült pálinkát, mint a sárgadinnye.

A szakemberek egybehangzó véleménye az volt, hogy a benevezett italok országos szinten is kimagasló minőségűek voltak idén. A 160-ből 78 pálinka és párlat kapott bronz, ezüst vagy arany minősítést.

 

 

A VII. Békés Megyei Házipálinka Verseny díjazottjai:

 • 2018. év legjobb ágyas pálinkája: Ladnyik Zsolt - érlelt alma ágyas
 • 2018. év különlegessége: Érsik Péter – sárgadinnye
 • 2018. év legjobb szőlő pálinkája: Misur Márton Gábor - Othello szőlő
 • 2018. legjobb nemes gyümölcs pálinkája: Szalkai Lajos - golden alma
 • 2018. legjobb magánfőzött pálinkája: Szalkai Lajos - golden alma
 • 2018. év házipálinkája: Szalkai Lajos - golden alma
 • 2018. legjobb vadgyümölcs pálinkája: Pljesovszki Tibor - fekete berkenye
 • 2018. legjobb bérfőzetett pálinkája: Pljesovszki Tibor - fekete berkenye
 • 2018. legjobb vegyes pálinkája: Kovács Pál – vegyes
 • 2018. legjobb érlelt – ópálinkája: Mihály László - érlelt alma
 • 2018. év legjobb pálinka alapú itala: Árvai Zoltán - alma pálinka alapú zöld dió ízesítésű itala

Bronz Demizson díj: Bartik Ádám - Irsai Olivér szőlő

Ezüst Demizson díj: Misur Márton Gábor - Othello szőlő

Arany Demizson díj: Misur Márton Gábor - cseresznye

FEL