Csabensis, Békéscsaba 300 – Exkluzív kiadvánnyal lepi meg az olvasókat a múzeum

A karácsonyi ünnepek közeledtével exkluzív kiadvánnyal lepi meg az olvasókat a Munkácsy Mihály Múzeum és a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség. A különleges kötet, amelynek címe latinul Csabensis, ami Csabait jelent, Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából, az „Ami csabai…” múzeumi sorozat részeként lát napvilágot.

A múzeum idei évkönyve formáját és tartalmát tekintve sem mindennapi. Megjelenésében ünnepi, a csabaiak evangélikus énekeskönyvére, a Tranoscius-ra hasonlít, melyet Csabán már 300 éve használnak. Féltett kincsként őriznek, nagy becsben tartanak, ragaszkodnak hozzá máig, hiszen 300 évvel ezelőtt hozták magukkal a város újratelepítői.

A kiadvány, amely pontosan 300 rövid, gazdagon illusztrált, érdekes írást tartalmaz, a 300 éve újratelepült Békéscsaba történelmének egyfajta áttekintésére vállalkozik. A történetek, mint kis időkapszulák, időrendbe állítva mutatják be a város vallási, kulturális, művészeti és népéletének legfontosabb momentumait. Lapjain a városra vonatkozó információk mellett jellegzetes csabai épületek és tárgyak, ismert és kevésbé ismert fényképek, neves és elfeledett személyiségek jelennek meg.

A kötet azt a felbecsülhetetlen értéket tárja az olvasó elé, amit a csabaiak itt létrehoztak, a városunknak, az országnak és a világnak adtak: várost, egyházközséget alapítottak, különleges épületeket emeltek, igazi csabai kolbászt készítettek, búzanemesítésben jeleskedtek, a világ egyik legkorábbi érésű szőlőfajtáját, a Csabagyöngyét nemesítették, a gyümölcs- és rizstermesztés módszereit dolgozták ki, hozzájárultak a felhőkarcolók építéséhez, színvonalas oktatást szerveztek, repülőgépet építettek, itt alkották meg a világ első „helikopterét”, nyomdát, kórházat alapítottak és előállították az európai hírű Pemetefű cukorkát, stb.

A könyv széleskörű összefogással és odaadással íródott, amelyet megálmodói és készítői azzal a szándékkal hívtak életre, hogy minél színesebb képet adjanak a város múltjáról, megörökítve a jövő számára a számtalan csabai emléket és értéket.

A kötet megjelenését Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága támogatta.

Megosztás:

Címke: , ,