Bemutatták az „Ami csabai…” sorozat következő kötetét, a Csabensis-t

Exkluzív kiadvánnyal lepte meg az olvasókat a Munkácsy Mihály Múzeum és a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség a karácsonyi ünnepek előtt. Az „Ami csabai…” múzeumi sorozat következő része a Csabensis című kötet Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulójának alkalmából jelent meg. A könyvet teltház előtt mutatták be a Városháza dísztermében.

A most bemutatott kötet – amelyről már korábban beszámoltunk – nem csupán formájában, hanem tartalmában is eltér az eddigi múzeumi évkönyvektől. A kiadvány 300 rövid írást tartalmaz, amely Békéscsaba 300 éves történetének vallási, kulturális, művészeti és népéletének legfontosabb elemeit mutatja be.

– Jövőre lesz 300 éve, hogy szekereikkel megérkeztek a mai Békéscsabára a Felvidékről azok a szlovákajkú telepesek, akik újratelepítették városunkat, és mertek nagyot álmodni, tervezni, építeni – hangsúlyozta köszöntőjében Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere.

Tizenkilenc szerző állította össze a 600 oldalas kötetet, amely lapjain a várossal kapcsolatos információk mellett néhány olyan fényképet is közzétettek a szerkesztők, amelyeket eddig nem láthatott a nagyközönség.

–Ahogyan a Tranosciust minden nap használták az evangélikus családok, úgy ez a könyv is azzal a szándékkal készült, hogy a csabaiak rendszeresen forgassák. Ebben a 300 esztendőt felölelő kiadványban olyan szócikkek vannak, amelyek a kezdetektől a napjainkig terjedő korszakról szólnak – emelte ki dr. Jároli József, a Békés Megyei Levéltár nyugalmazott osztályvezető főlevéltárosa, a könyv szakmai lektoraként.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,