Csabai sajtótörténeti szenzáció: Sajtófotó kiállítás nyílt a SZEGYÁ-ban

2020. január 22. 13:45 | Such Tamás

Szerda délelőtt kinyílt a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás békéscsabai blendéje a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégiuma (SZEGYA) aulájában. Számtalan fotós kis helyen is elfért.

Szigeti Tamás, a Magyar Újságírók Országos Szövetség Fotóriporterek Szakosztályának titkára – akinek üdvözlőlevelét Kreisz Andrea, az iskola magyartanárnője tolmácsolta – többek között aláhúzta: külön öröm számára, hogy a kiállításnak ez az iskola ad otthont, hiszen a célközönség legfiatalabb részéhez szinte házhoz jött a tárlat.

 

37. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Lányok és fiúk

 

Hozzátette, hogy a kiállítás szimplán magát az életet mutatja be a portréktól a sporton keresztül a társadalomábrázolásig. Idén azonban lényegesen több olyan felvétel érkezett, amelyek a környezeti jelenségeket, elsősorban a bolygó felmelegedését és szennyezését mutatja be.

Szarvas Péter, Békéscsaba első embere köszöntőjében örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a város és a Békéscsabai Szakképzési Centrum így hajthat főt a magyar kultúra napján.

 

37. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Szarvas Péter polgármester (j) és Varga Tamás alpolgármester

 

Továbbá ő – ahogy Szigeti Tamás is – a bemutatott képek sokszínűségéből a legégetőbb, mindennapos témát emelte ki: a klímakérdést.

– Egy nagyon komoly fotósorozat ábrázolja a Föld válságát okozó veszélyek kockázatait – fűzte hozzá –, amelyet a zsűri is kiemelten értékelt. Úgy gondolom, hogy ez a tárlat mindenképpen inspiráló a diákok számára.

Végül Imre Györggyel – a Békés Megyei Hírlap fotóriportere, az iskola pedagógusa és egyben a tárlat megálmodója – beszélgettem a miértekről és a hogyanokról.

 

37. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Gyuri nyilatkozik

 

– Miért éppen a SZEGYÁ-ba jött ez a tárlat?

– Már két éve működik az intézményben fotósoktatás; azonfelül itt tanítok, így meg szerettem volna mutatni a diákoknak, hogy hol a tart az élvonalbeli sajtófotográfia.

 

 – A nemzetközi kapcsolataidat bevetetted?

– Szimplán Szigeti Tamással vettem fel a kapcsolatot. Majd általa elhoztuk mind a 13 kategória díjazott munkáit, s remélem, a hazai riporterek krémjének képei idővel beégnek a gyerekek retinájába.

 

37. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Gyurit dokumentálják

 

– „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel a témához” – mondotta Robert Capa, a világ első haditudósítója. Ha ezt az elvet alkalmazod Békéscsabán, elég sok operatőr barátot szerzel...

– Kompromisszumot kell kötni; és azt ne felejtsük el, hogy Békés megyében nem egymás ellen, hanem együtt kell dolgozni.

 

– Egy riporternek gyorsnak kell lennie, de miképp veheti fel a versenyt a telefonos-fotós kollégákkal? Ilyen volt többek között a zúzmara-jelenség is: mire a nyakadba vettem volna a gépet, már mindenki megszórta az közösségi médiát.

– Úgy vélem, egy átgondolt, minőségi munkával azért lehet versenyezni. Azonfelül a technika már megengedi, hogy a képet azonnal feltegyük a telefonra; ráadásul a gyerekek már olyan kreatívak ilyen téren, hogy egymástól tanulunk.

 

Galéria

 

(A kiállítás nagy segítője Novák Attila művésztanár volt.)

37. Magyar Sajtófotó Kiállítás

További programok »

FEL