Csabai életképek – Fábry Károly: Apponyi-utcák VII/4.

2022. október 9. 16:55 | Ugrai Gábor

Hiába volt a sok segítő kész, a járvány csak nem akart csillapodni. A korabeli kormány úgy döntött, hogy a nagyobb baj megelőzése érdekében Békéscsabára küldi dr. Kátay Gábor járványügyi szakembert és a helyi elöljárók még több orvost kértek a betegek gyógyítására.

A fertőzésveszély miatt „nagyobb mennyiségű carbolsav is rendeltetett Pestről, mely különösen a hullák behintésére alkalmaztatott, miután tapasztaltatott, hogy azok kipárolgása a házban levőkre felette veszélyes ragályt okozó volt”. Az akarat megvolt a rendeléshez, de a pénz nem, ugyanis éppen ekkor épült Csabán az új városháza, ami a település számára nagy anyagi terhet jelentett. A betegség tovább pusztított, Fábry Károly szerint „majdnem minden házban volt halott, vagy legalább is halálos beteg és siralomház volt a legtöbb lakás”. Augusztus elején volt olyan hét, hogy 513 volt a halottak száma, de szerencsére – a hűvösebb időjárásnak is köszönhetően – a hónap végére egyre kevesebb lett az áldozat.

A cikksorozat szerzője itt abbahagyta a szörnyű járványról szóló beszámolót és áttért az új városháza felépítésének bemutatására. 1828-ban épült fel Csabán a régi épület, melyet az elöljárók használtak, s ez alatt volt megtalálható a korszak legjobb kocsmája egy pincében. A hivatal azonban kicsinek bizonyult és vele szemben, a mai Sas patika és a mai Fiume között 1853-ban adtak át egy egyemeletes házat és a „községi hivatalok egy részét oda helyezte át […], az ó-városházában maradt a városgazda, az árvagyámság, a megyei esküdti, a megyei biztosi, a mértékhitelesítő hivatal és a békésmegyei gazdasági egyesület tudakozó irodája”. Fábry szerint így azonban gyakorlatilag két városháza volt, mely között a hivatalnokok ide-oda szaladgáltak, sőt „a közönségnek is ide-oda átküldözgetése sok panaszra adott okot”. Belátták tehát a vezetők, hogy a helyzet tarthatatlan és elhatározták, hogy építenek egy olyan városházát, mely alkalmas lesz az egyre növekvő település kiszolgálására. Az akarat megvolt, a helyszínt kellett még megtalálni.

Több lehetséges változat után végül 1871. január 25-én úgy döntöttek, hogy „az egykori szolgabírói hivatal számára építtetett házat, mely áll az első emeleten 9 szobából, alól 3 boltozatos nagy szobából, egy cselédszoba és 2 boltozatos börtönből, mely a város közepén, a piacon fekszik — a járásbíróság helyiségéül — jutányosabban, mint minden más vevőnek — 25,000 frtért". (Folytatjuk.)

További programok »

FEL