Super food! – Cékla a tányéron

2025. január 5. 10:26 | Csiffáry Zsuzsanna

A cékla élénk színével bármelyik tányért feldobja. De nem csak esztétikai szempontból érdemes beépíteni az étrendbe. Ennek a zöldségnek ugyanis rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amelyről sokan talán még nem is tudnak.

A céklát általában savanyúságként ismerik, azonban a cékla rendkívül egészséges, nagyon jó hatással van a szervezetünkre, és sokféleképpen elkészíthető. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy igazi superfood: tele van rosttal és olyan ásványi anyagokkal, mint a kálium, a kalcium, a vas, a magnézium vagy a cink.

Már csak a cékla színét is alapul vehetnénk a vizsgálódásban. A piros színű zöldségfélék és gyümölcsök színét az úgynevezett likopin molekula adja, amely tulajdonképpen a sárgarépában is megtalálható karotin módosulata. Nem képződik belőle A-vitamin, de hatékony antioxidánsnak számít. Amellett, hogy megvéd bennünket a tumoros betegségek ellen, csökkenti a szervezetünkben lévő rossz koleszterintől, és még a szívünket is karban tartja.

A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve. 

Bár kisebb mennyiségben, de tartalmaz mangánt is, ami támogatja a sejtek és a csontok egészségét.  Sok zöldséghez hasonlóan a cékla is magas rosttartalmú: már egy közepes méretű cékla is 1,7 grammot tartalmaz belőle - ez körülbelül a napi ajánlott bevitel 7%-a a napi 2000 kalóriát fogyasztó emberek számára. A rostok amellett, hogy jóllakottá tesznek, segít az emésztőrendszernek is, hogy gyorsabban feldolgozza az ételt. Mindemellett csökkentik a gyulladást és az olyan egészségügyi állapotok kockázatát, mint a szívbetegségek, a stroke és a rák bizonyos fajtái.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

Nem mindegy azonban, milyen formában fogyasztod a céklát. A különböző bolti céklalevek sokkal kevesebb rostot tartalmaznak, mintha nyers céklát dolgozol fel.

A színes külső nem csak esztétikai célt szolgál: az élénk árnyalatok azt jelzik, hogy a gyümölcs vagy zöldség tele van valamilyen kombinációval a jótékony növényi vegyületekből, amiket antioxidánsoknak is neveznek. Ezek a természetes pigmentek nemcsak a vörös cékla ragyogó színéért felelősek, hanem számos pozitív egészségügyi hatással is összefüggésbe hozhatók, beleértve bizonyos rákos megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek és más egészségügyi problémák csökkent kockázatát.

Az antioxidánsok másik fontos tulajdonsága, hogy gyulladáscsökkentők. Egy kutatás szerint a béta-alaninokkal teli vörösrépa-kivonat hatékonyan csökkentette a degeneratív ízületi betegséggel járó fájdalmat és kellemetlenséget. 

 

Kép: illusztráció_pexels.com

További programok »

FEL