Buka Szabolcs az új Békés megyei falugazdász

2020. szeptember 11. 17:11 | Csiffáry Zsuzsanna

Buka Szabolcs lett a megyei falugazdász. A szakember környezetgazdálkodási agrármérnök, tizenhárom éve falugazdász. A munka mellett gazdálkodik, édesapjával közösen tevékenykednek családi gazdaságukban. A részletekről Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke tájékoztatott.

– Mi alapján választották meg a megyei fő falugazdászt?

A kiválasztás során a szakmai rátermettség mellett a kollégák és a gazdálkodók körében történő elfogadottság is fontos tényező volt. Az új fő falugazdász 13 évig falugazdászként, 2014-től a sarkadi, majd a szeghalmi körzet vezetőjeként dolgozott, mind a gazdák, mind a kollégák között szakmailag elismert, kedvelt személyiség. A munka mellett gazdálkodással is foglalkozik, így a szakmai tudás mellé gyakorlati tapasztalat is társul.

 

– Mi a fő falugazdász feladata?

Békés megye 5 körzetre van osztva, melyből négyet körzetvezetők irányítanak; a békéscsabait a megyei fő falugazdász vezeti. A körzetvezetők elsődleges feladata a körzethez tartozó napi munkák megszervezése, folyamatos ellenőrzése. Biztosítja a falugazdászok szakmai támogatását, értekezleteket tart aktuális témákban, a napi munkavégzést szervezi és kontrolálja. Emellett aktívan részt vesz a falugazdász feladatok ellátásában, így az ügyfélfogadásban is. Ezeken túl összehangolja a körzetek munkáját, a körzetvezetőket rendszeresen tájékozatja az előttük álló feladatokról, szakmai dolgokról egyeztet. Közreműködésével segíti egyes munkacsoportok munkáját, például ilyen az aratási koordinációs ülés.  Ezen kívül rendszeres kapcsolatártás és egyeztetés is a feladatai közé tartozik a különböző szakmai társszervekkel, partnerekkel. Az egész megyét érintő statisztikai jelentéseket összeállítja és továbbítja az illetékeseknek. A körzeten belül nem megoldható problémák is a fő falugazdászhoz kerülnek. Aktívan részt vesz a kamarai rendezvények szervezésében, ilyen a Magyarok kenyere program.

 

– Kiknek segíthet? Kik kereshetik őt fel?

Békés megyében 13 800 gazdálkodó 438 000 hektár területen végez mezőgazdasági tevékenységet. A NAK 38 falugazdásszal áll rendelkezésükre a megye összes településén állandó vagy időszakos jelenléttel irodáinkban. Kollégáink tájékoztatást tudnak adni az aktuális jogszabályokról, segítenek az adminisztrációs feladatokban, mindemellett hatósági feladatokat is ellátnak. Kiemelném az egységes kérelem beadását és az őstermelői igazolványok ügyintézését. Az egységes kérelemből Békés megye az egyik legtöbbet beadó az országban, az idei évben falugazdászaink közel 9 000 gazda kérelmét adták be, míg őstermelői ügyintézés 13 387 darab volt az elmúlt évben. Fő falugazdászunkat is kereshetik a gazdálkodók, elsősorban a helyben nem megoldható kérdésekkel, de szívesen fogad minden gazdálkodót.

 

– Ha szeretnék felkeresni Buka Szabolcsot, mi a hivatalos elérhetősége? 

– Békéscsabán, a Dózsa Gy. utca 15 szám alatt, míg hivatalos, telefonos elérhetősége - 70/4893901, illetve 

e-mail:buka.szabolcs@nak.hu e-mail címre írhatnak neki az érdeklődők. 

 

További programok »

FEL