Új meghatalmazásokat kell kötniük a gazdáknak az egységes kérelmek beadásához

2023. február 17. 10:05 | Kovács Andrea

Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazását. A kérelmek 70 százalékát minden évben a falugazdászok közreműködésével nyújtják be a gazdák. A meghatalmazásokat érdemes minél előbb megújítani, hogy a várhatóan áprilisban induló egységes kérelem beadási időszakra már elkészüljenek.

– Békés megyében 35 falugazdász áll a gazdálkodók rendelkezésére, akik a tavalyi évben 8500 egységes kérelmet adtak be a meghatalmazásokon keresztül. Az idei évben egy új jogszabály alapján fizetik ki az agrártámogatásokat, emiatt pedig új meghatalmazásokat kell kötniük a gazdálkodóknak – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdsági Kamara Békés Vármegyei Igazgaztóságának megyei főfalugazdásza. Buka Szabolcs hozzátette: ezeket a meghatalmazásokat a gazdálkodók a megye összes településén elérhető falugazdászokon keresztül tudják megkötni.

 

 

– A meghatalmazások elkészítéséhez szükség van a gazdák kincstártól kapott jelszavára és email címre is. Mivel a várhatóan áprilisban nyiló egységes kérelem felülete is változni fog, arra kérnénk a gazdálkodókat, hogy minél hamarabb keressék fel a falugazdászokat, hogy a meghatalmazásaikat időben el tudják készíteni – hangsúlyozta a megyei főfalugazdász, majd hozzátette: a meghatalamzásokat február elejétől lehet megújítani, de egyenlőre még csak néhányan keresték fel emiatt a falugazdászokat.

 

 

Erdős Tamás jelenleg mintegy 130 hektáron foglalkozik növénytermesztéssel, és gazdaságát támogatásból szeretné továbbfejleszteni, bővíteni. Kérdésünkre elmondta: az egységes kérelmet saját maga is be tudná adni, de úgy döntött, hogy inkább az ebben jártas falugazdászokra bízza a feladatot, akikkel egyébként is nagyon jó a kapcsolata.

 

 

Úgy érzem, hogy nagyon odafigyelnek a gazdákra, mindig kiemelt figyelmet kapunk, amikor hozzájuk jövünk, áldoznak ránk időt, energiát. Amikor ők adják be a kérelmünket, az mindig megfelelően van elbírálva és gördülékenyebben kapjuk meg a támogatásokat is – mondta el a gazdálkodó. 

További programok »

FEL