A Pálinka a konyhában című gasztronómiai rendezvényt péntek délután tartotta meg az Orosháza és Térsége Gazdakör és a Pálinka Klub Tagozat, az Alföld Gyöngye Hotel Éttermében. Az eseményen Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, Venesz-díjas mesterszakács készítette el a menüt.
– Az ételek elkészítésénél figyelembe kellett vennem az est főszereplőit, azaz a húsokat. A gasztronómiai programon leginkább kacsa, hal, szarvas hús szerepel, amelyhez kiváló a barackpálinka. Izmosabb húsok esetében, mint például egy hátszín, szilva vagy kökény pálinkát kellene felhasználnom – avatta be stábunkat Prohászka Béla.
Brlázs Róbert, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke hangsúlyozta, a rendezvény célja a minőségi gasztronómia terjesztése.
– A rendezvény a Pálinka Klub tagozathoz kapcsolódik. Itthon, és Békéscsabán is több pálinka klub van, amelyek a magyar hungarikummal foglalkoznak, és a minőségi italkultúrát valamint a pálinka fogyasztást népszerűsítik. Ezen felbuzdulva alakult meg a Pálinka Klub Tagozat is, amelynek szintén ez a célja. Szeretnénk az emberek gondolkodásmódját átterelni a mennyiségi fogyasztásról a minőségi étel- és italfogyasztásra. Azt gondolom, hogy az étel nemcsak táplálék, de érzéseket és élményeket is képes kiváltani. És ez a másik célunk, hogy minden étkezéshez pozitív élmények kapcsolódjanak. Ehhez meg kell teremteni a minőségi ételek fogyasztásának kultúráját, valamint a minőségi italfogyasztást is – nyomatékosította a gazdakör elnöke.
Az est menüje
- Barack pálinkával ízsített vendégváró pogácsa
- Füstölt kacasmell-gönci barack pálinkás kompóttal
- Barack pálinkával illatosított édesburgonya krémleves sonka ropogóssal és kolbász morzsával
- Busaderék rozmaringos köntösben roppanós salátával barack pálinkás citrusos mártással
- Szarvas érmék barack pálinkában pácolt gombákkal
- Pilvax tányér desszert pilvax kávé likőrízesítés barack pálinkában érlelt gyümölcsökkel