Bodoczki Ernő: A zenepedagógus, aki az időtálló értékekben hisz

2024. június 18. 13:07 | Fajó Attila

Van egy fiatalember Békéscsabán a Bartók Béla zeneiskolában, aki nagybőgőn játszik. Oktat is, valamint emellett még számos téren segíti a fiatalság érvényesülését, nemcsak zenei értelemben. Bodoczki Ernővel beszélgettünk.

 

– Hogyan jött a zene az életedbe?

– Dobolni szerettem volna gyerekkoromban, de úgy alakult, hogy bőgőzni kezdtem Horváth Elek tanítványaként. Úgy három évig szinte sírva jártam az órákra, mert míg a kortársaim kint játszottak, addig én bent kókadoztam a hangszer mellett. Aztán egyszer csak beért a befektetett energia, és kinyílt a világ számomra, zenei téren.

 

– Erről mesélj bővebben kicsit nekünk, kikkel és hol volt alkalmad együtt játszani?

– Akkoriban még úgymond a zene volt az életem, felvételt nyertem a Zeneakadémiára, Budapestre. 2010 és 2016 között itt tanultam és nagyon érdekelt a klasszikus zene mellett a jazz, a pop, a zeneírás. Lehettem egy színpadon Snétberger Ferenccel, de Palya Bea, Kállay-Sanders András, Oláh Gergő, Cserpes Laura, Dér Heni, Kökény Attila mellett is zenélhettem. Volt alkalmam toplistás slágert is írni Burai Krisztiánnal. Nagyon sok helyen fordultam meg, külföldön is fellépőként.

 

 

– Neves előadók hosszú sora. Hogyhogy mégis visszakanyarodtál Békés vármegyébe, Békéscsabára?

– 2017-ben fordulatot vett az életem. Egyéves szünet után ismét tanulni kezdtem, de ezúttal a Hit Gyülekezete teológiai főiskoláján, a Szent Pál Akadémián. Itt olyan inspirációt kaptam, hogy az életem fókuszpontjába teljesen más került. Még nagyobb szabadságot és életet fedeztem fel a Biblia tanulmányozása közben. Házasságkötés, majd három gyönyörű kislány megszületése következett. Időközben kitört covid járvány is, ami arra sarkallt, hogy a vidéki, élhetőbb modellt válasszam. Csabán építkeztünk, itt vagyunk otthon.

 

– Zenetanár vagy, és még mivel foglalkozol?

– Több helyen is oktatok zenét. De nemcsak iskolai keretek között foglalkozom fiatalokkal, hanem hitéleti tevékenység részeként, a békési Hit Gyülekezete ifjúsági csoportját is vezetem Karácson Zoltán megbízott helyi vezető felkérésére. Három évvel ezelőtt alapítottam a Helyreállítás Egyesületet, ezzel a roma fiatalok felzárkóztatásának elősegítése, tehetséges roma fiatalok segítése, tehetséggondozása, mentorálása a célunk. Óriási szükséget tapasztalok, zenepedagógusként is a fiatalok részéről, hogy időtálló értékeket kapjanak és hogy segítve legyenek – bőrszíntől, hovatartozástól függetlenül, ez általános igényként lép fel a mai Z generációban.  

 

                                                                                                                         ⃰⃰  ⃰  ⃰

Az Ernő által végzett ifi munka nemrég új szintre lépett. A közelmúltban Békés vármegye fiataljainak tartottak egy keresztény ifjúsági rendezvényt Békéscsabán, a VOKE Művelődési Házában. Az alkalmat különösebben nem promotálták, de már elsőre is mintegy 40 érdeklődő jelent meg. A HEGY IFI néven futó kezdeményezés reményeik szerint – nomen est omen – kimagaslik majd és méltán népszerű találkozóhelye lesz a környék ifjúságának.

További programok »

Kultúra

Felállították a Watteraui kaput a Gabonamúzeumban

Újabb munkaszakaszába érkezett a Békéscsabán zajló nemzetközi fafaragó tábor.  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotó táborában ezen a héten egy Watteraui kaput újítottak fel, amelyet az alkotók csütörtökön a Gabonamúzeumban lévő kapusoron helyeztek el.
2024. július 19. 18:09
FEL