A VII. Békéscsabai Csellókurzus művészei hangversenyeztek a könyvtárban

2023. július 26. 09:38 | Kovács Andrea

Népszerű dallamok csendültek fel Juhász Edit csellótanár egykori és jelenlegi tanítványinak közös hangversenyén, az idén 125 éves Urszinyi-ház épületében. A Csabacselló elnevezésű koncert a Békés Megyei Könyvtár és a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Zeneiskola közös rendezvénysorozatának első alkalma volt.

–  Hetedik éve szervezem meg az egyhetes a csellókurzust Békéscsabán, ahol az egyéni órák mellett a ma már gordonkaművész volt növendékeim tanítják a jelenlegi diákjiamat, azokban a termekben ahol valaha ők is elkezdték tanulmányaikat. A mostani hangversenyünkön legfőképpen a tanárok léptek fel, de egy műsorszám erejéig a táborban résztvevő nagyobb növendékek is bemutatkoztak. Az este programját népszerű művekből állítottuk össze, Bachtól kezdve egészen Gershwinig, a romantikus zenétől a 20. században íródott lírai darabokig. Ezen a héten csütörtökön a református templomban zenés áhítaton koncertezünk, majd szintén ezen a napon az evangélikus kistemplomban, a harsonásokkal közösen lépünk fel – mondta el Juhász Edit, a kurzus vezetője, valamennyi fellépő művész első csellótanára.

 

– Egy új kezdeményezés indult a könyvtárban melynek az a célja, hogy élőzenei produkciókat kínálunk a könyvtárba látogatóknak. Felvettük a kapcsolatot a zeneiskolával és így alakult ki az együttműködés amelynek első alkalma volt a Csabacselló hangverseny. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a Munkácsy udvaron tartjuk ezt az koncertet, borkóstolóval kiegészítve, de a bizonytalan időjárás miatt az előadóterembe hoztuk be. Az élőzenei koncertek folytatódnak a könyvtárban, de természetesen a nyár folyamán további programokkal várjuk az érdeklődőket – tájékoztatott Juhász Zoltán, a könyvtár igazgatója

További programok »

Kultúra

Több százan fújták a magukét Békésen

A Békés Vármegyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége 13. alkalommal rendezte meg a Hagyományőrző Népdalkörök, valamint a Szólóénekesek Régiós Dalos Versenyét. A Békés Városi Kulturális Központban megtartott, mintegy 500 nevező részvételével zajló megmérettetésre a vármegye szólóénekesein és dalkörein kívül Debrecenből és Szegedről is érkeztek versenyzők.
16:41
FEL