Bevezeti a kezdővállalkozások mentorálását az adóhivatal

2018. január 10. 08:06 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Bevezeti a mentorálás intézményét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2018-ban. Dr. Kovács Tamás, az adóhivatal megyei igazgatója és munkatársai többek között erről is tájékoztatták a helyi vállalkozókat a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara előadásán.

Nagyon fontos, hogy minden évben megismerkedjenek a vállalkozók és a könyvelők az új szabályokkal – hangsúlyozta a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke. Bődi János hozzátette: a kamarának fontos, hogy tagságát naprakész információkkal lássa el.

– Az adózás rendjéről szóló törvény helyébe január elsejétől három törvény lépett. Nyilvánvaló, hogy ez az adócsomag nagy jelentőségű, koncepcionális változásokat tartalmaz, de azért érdemben nem olyan mértékűek, hogy egy nagy jelentőségű módosításról beszéljünk. Ezek elsősorban eljárásjogi, eljárásrendi és végrehajtási szabályok - tájékoztatott Bődi János.

Az idei célkitűzés az, hogy a költségvetési bevételeket biztosító adóhivatal szolgáltató módon működjön – monda el a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója. Dr. Kovács Tamás hozzátette: ez úgy lehetséges, ha megtalálják az egyensúlyt a támogatás, a jogkövetésre terelés és a szankcionálás között.

– 2018-ban bevezetünk egy újfajta jogintézményt, a mentorálást. Ennek az a lényege, hogy a kezdő vállalkozások - az adószámuk megszerzését követően kezdeményezhetik -, hogy egy hat hónapos ideig mentorálják, segítsék, tájékoztassák őket a kötelezettségeikről. Ugyanakkor felvettük az iskolákkal, oktatási intézményekkel is a kapcsolatot. Célszerűnek tartjuk azt, hogy a gyerekek már fiatal korban megismerkedjenek az alapvető kötelezettségeikkel - emelte ki dr. Kovács Tamás.

Az adóhivatal minden korosztálynak megfelelő tájékoztatókat szervez az adótudatosság kialakítása érdekében - az iskolásoktól egészen a nyugdíjas korosztályig – tette hozzá a megyei adóhivatal igazgatója.

 

 

 

További programok »

FEL