Megszűnt az egyszerűsített vállalkozói adó – átalakult az adótörvény

2020. január 7. 16:05 | Hidvégi Dávid

Megszüntették az egyszerűsített vállalkozói adót, így már csak két adózási forma áll a vállalkozások rendelkezésére. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság tartott tájékoztatót a 2020. január elsejétől megváltozott adótörvényről a kamara Hunyadi téri konferenciatermében. A fórum lényege az volt, hogy vállalkozók és a könyvelők megismerjék az alapvető szabályokat.

Az áfát, a társasági adót, a magánszemélyek adózását és a vállalkozásokat is befolyásolja az adófizetési kötelezettségek megváltozása. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara minden évben nagy hangsúlyt fektet a vállalkozásoknak nyújtott szolgáltatásaira. A kamara titkára, Tóth Zsolt elmondta, hogy emiatt őket is érinti az adótörvény átalakítása, hiszen szakembereik segítik a vállalkozók tájékoztatását.

– A kamaránknak kiemelt feladata, hogy a vállalkozásoknak szolgáltatásokat nyújtson. Elsősorban azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik olyan cégnél dolgoznak, ahol adózással és számvitellel kapcsolatos feladatokat látnak el, illetve vállalkozói megbízásokat követnek és könyvelnek – fogalmazott a titkár.

 

Az új törvény az egyértelműsítést szolgálja

Az új adótörvényben jobban meghatározták a közösségen belüli termékértékesítés áfamentességét és a vevői készlet kihelyezését, a társasági adóban pedig pontosították a látvány csapatsportok támogathatósági feltételeit. A magánszemélyeket érintő kiemelt változás az, hogy a négygyermekes édesanyák január 1-től mentesülnek a személyi jövedelmi adó alól. A mentesség akkor is kérvényezhető, ha nem saját, hanem örökbefogadott gyermekekről van szó. A Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója kiemelte, hogy a magánszemélyeken kívül Békés megyében hatvanhat és félezer olyan adózó van, aki valamelyik vállalkozói adózóformát követi. Dr. Kovács Tamás hozzátette: első sorban őket érinti, hogy a kormányzat megszünteti az egyszerűsített vállalkozói adót, amely rengeteg kötelezettséggel járt.

– Ennek nagyon magas volt az adókulcsa, ez a pénzügy minisztérium által vizsgált folyamat. Viszonylag kevesen választották ezt a vállalkozási formát, hiszen a KIVA és a KATA jobban lefedi az egyszerűsített vállalkozói kör alkalmazhatóságát, ezért döntöttek úgy, hogy megszüntetik ezt az adózási formát – mondta az igazgató.

A Kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) és a Kisvállalati adó (KIVA) a jövőben is megmarad, így az idei évtől ezeket választhatják azok, akik idáig az egyszerűsített vállalkozói adót alkalmazták. A kormányzat célja az átlakításokkal az, hogy könnyítsék az adminisztrációt és csökkentésék az áfakulcsot.

További programok »

FEL