Kiadható-e még KATÁ-s számla?

2022. szeptember 24. 15:37 | behir.hu

Elsősorban könyvelőknek, könyvvizsgálóknak tartott előadást Bogár Péter okleves könyvvizsgáló, tanácsadó a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.

Sok egyéni vállalkozót érint a KATA változása, nagy részüknek más adózási vagy vállalkozási formát kell választaniuk. Nem véletlen, hogy számos könyvelő hallgatta meg Bogár Péter tanácsait szerdán a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. Mint az okleves könyvvizsgáló hangsúlyozta, fontos, hogy nem a régi KATA megy tovább, annak, aki választhatja azt, hanem új törvény jelent meg. 

Az előadáson az a kérdés is felmerült, ha valaki az év első nyolc hónapjában végzett el egy munkát, de a teljesítésigazolás csak a napokban született meg, akkor kiadható-e még KATÁ-s számla, annak ellenére, hogy az alany már nem KATÁ-s adózó. Bogár Péter elmondta, van olyan eset, amikor igenis kiállítható a számla.

Az előadáson ezen kívül szó esett arról, hogy az átalányadó vagy a vállalkozói személyi jövedelmadó éri meg jobban. Bogár Péter beszélt a személyutók nyílt végű lízing számvitele és ÁFA-béli megítéléséről, a saját tőke halmozott hiánya esetén követendő lehetséges megoldásokról, az összetett ügyletek ÁFA kezeléséről és egyéb aktualitásokról az adózásban és számvitelben, mint a fejlesztési tartalék feloldása, a felszolgálási díj és a borravaló elszámolása és adózásása.

Forrás: BMKIK

További programok »

Itthon

Megtartották az Év Kiváló Magyar Méze döntőjét Gyulán

Tavaly 360 mézet, idén 448-at kellett értékelnie a zsűrinek az Év Kiváló Magyar Méze Mézverseny első fordulójában Gyulán, amely új csúcsnak számít. A győztesről a december 3-ai második fordulóban döntenek, míg a hivatalos eredményhirdetést december 10-én, szombaton, a 13. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon tartják meg. A szombati értékelésen 60 munkával kellett a zsűrinek megbirkóznia.
16:08
FEL