Beszámolnak a képviselők – Kaposi László: Nem gazdálkodhatunk könnyelműen

2019. július 21. 14:19 | Mikóczy Erika

Kaposi László a Demokratikus Koalíció képviselője ötödik éve a békéscsabai képviselő-testület tagja. Ahogy fogalmaz, a különböző pályázatoknak köszönhetően fejlődik a város, de vannak hiányosságok is, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül.

– Gyakran illette markáns kritikával a költségvetés egyes tételeit. Mit szeretett volna elérni ezzel?

 

– A különböző pályázatoknak köszönhetően sok minden fejlődik Békéscsabán is. Megújult a Szent István tér, alakul a Munkácsy-negyed, bővül a CsabaPark, energetikai fejlesztések folynak az óvodákban, iskolákban. Örülünk, hogy van megyei jogú városhoz méltó kulturális központunk, színházunk. Ugyanakkor nem szabad szó nélkül elmenni a hiányosságok mellett sem. Fontosnak érzem, hogy a város minden fillérrel el tudjon számolni. Folyamatosan jeleztem például, hogy túl sokba kerül a Csabagyöngye szőlőültetvény fenntartása – úgy néz ki, hogy itt lesz változás, vállalkozót keresünk az üzemeltetésére. Több TOP-fejlesztés esetében, a munkabérek és az alapanyagok árának emelkedése miatt, mire elindultak a beruházások, a városnak jelentős összeggel kellett kipótolnia az elnyert támogatást. Ráadásul gyakran a 10-20 százalékos önerőt is csak hitelből tudja biztosítani az önkormányzat, így egyre nő az adósságállomány.  

 

–  Milyen javaslattal élt az adósság csökkentése érdekében?

 

– Békéscsaba erején felül teljesít az önként vállalt feladatokban. Indítványoztam, hogy lépjünk vissza ezen a téren, hisz több dologról le lehetne mondani. Vannak azonban, akik ebből presztízskérdést csinálnak, így nem szavazták meg a felesleges kiadások csökkentését.

 

– Melyek voltak azok az ügyek, amelyeket leginkább magáénak érzett?

 

– A szociális háló erősítése mindig fontos volt számomra. Ha a látványsportokra, kirándulásokra fordított összegekkel, vagy azok egy részével a rászorulókat segítenénk, az ő helyzetük javulna, ráadásul a nekik juttatott összegek a helyi gazdaságban jelennének meg. Szorgalmaztam a lakhatási körülmények javítását is a hajléktalanszállón. A konténerlakások elhelyezésével jobb a helyzet, de még mindig lenne min javítani. Többször kezdeményeztem, hogy széles körű megyei összefogással forduljunk a minisztériumokhoz, ha a szabályok módosítására van szükség, hogy rugalmasabban tudjon lépni az önkormányzat, de a javaslataim nem kaptak többséget. A választókerületi célelőirányzatok felhasználásával kapcsolatban rendőrségi feljelentést is tettem, mert úgy láttam, hogy – részben a rendelet hibája miatt – nem minden esetben közcélú azok felhasználása.

 

– Mik a tervei ősztől? Megméretteti magát a választáson?

 

– Bár sok esetben nem sikerült átvinni, amit szerettem volna, úgy érzem, rá kell világítani a hiányosságokra, hogy próbáljunk javítani azon, amin lehet. Ezért ősztől is szeretném folytatni a munkát, elindulok a választáson.

További programok »

Itthon

Békéscsabai fiatalokat támogatott a város

Aláírták szerződéseiket azok a fiatalok, akik a „Békéscsaba hazavár!” önkormányzati támogatásban részesültek. A pályázatban a helyi önkormányzat hallgatói ösztöndíjjal, valamint a már végzett diákokat életkezdési támogatással segíti.
16:36
FEL