Félidőben – Kaposi László: Szívügyem a hajléktalanok ellátásának javítása

Kaposi László a Demokratikus Koalíció képviselőjeként, listáról jutott a békéscsabai képviselő-testületbe. A nemzetiségi, érdekegyeztető, külkapcsolati, egyházügyi bizottság, a jogi, ügyrendi, ellenőrzési bizottság, valamint a szociális és egészségügyi bizottság tagja. Ahogy fogalmaz: komolyan veszi a képviselői munkát, és ezt megnyilvánulásaiban markánsan jelzi is.

 

– Hogyan értékelné a közgyűlések hangulatát, a vitakultúrát?

 

– A vitakultúra a parlamenti átlagnak felel meg. Olykor elhangzanak kemény kijelentések, engem is illettek már érdekes jelzőkkel, de ez azért nem jellemző a közgyűlésre. A Fidesz frakció tagjai nem merészkednek odáig, hogy Vantara Gyulát konkrétan kritizálják, de ilyenkor kívülről érkezik segítség, és igyekeznek kidomborítani Szarvas Péter és Vantara Gyula vélt vagy valós kötődését. Ez hordoz némi feszültséget, de engem hidegen hagynak a Fidesz belharcai.

 

 – Ebben a ciklusban mit tekintett kiemelten fontosnak?

 

– Szívügyem a hajléktalanok ellátásának javítása. Született egy olyan, számomra  nem szimpatikus megoldás, hogy létesítsünk számukra egyfajta konténertábort; jobb híján megszavaztam. Úgy gondolom, a leszakadó réteg segítése előnyt kellene élvezzen például a profi sport, az egyéni hobbisport és a vállalkozók közvetlen támogatásával szemben. A szegények támogatása még a gazdaságra is jó hatással lehet, hisz növeli a fizetőképes keresletet, így közvetett módon a vállalkozóknak is segít.

 

– Számos fejlesztés van folyamatban, de ön a beruházásokat illetően is gyakran fogalmaz meg kritikákat.

 

– Nagyon fontosnak tartom például az intézmények energetikai fejlesztését, a jaminai egészségház megújítását, a kerékpárutakat – mindent, ami valóban Békéscsaba fejlődését szolgálja. Ugyanakkor úgy látom, hogy kisebbségben vannak azok a beruházások, amelyek közép- és hosszútávon is előrelépést és bevételeket hoznának. Félő, hogy a különböző forrásokból létrehozott és a Modern Városok Programban tervezett intézmények fenntartása még több terhet rak majd a városra. Nagy változásnak kell jönnie 2018-ban és 2019-ben, hogy ez ne így legyen.

 

– Hogy érzi, mennyire sikerült érvényre juttatnia a véleményét testületben?

 

– Mivel nem vagyok tagja frakciónak, igyekszem szóban megfogalmazni a kritikáimat és a javaslataimat is. A választókerületi célelőirányzatok felhasználást illetően problémákat látok, mivel cinikus válaszokat kaptam azok felhasználását illetően, feljelentést tettem. Az ügy átkerült Csongrád megyébe, és nemrégen kaptam levelet, hogy kijelölték a felügyelő ügyészséget. Gondolom, ezzel is elég markánsan jeleztem, hogy komolyan veszem, amit csinálok, és amit mondok. Meg kell jegyeznem, hogy olykor azért megjelennek az általam felvetett elképzelések a következő előterjesztésekben, de nem mondhatnám ezt jellemzőnek.

 

Megosztás:

Címke: , ,