Benne voltam a muzsikában, a muzsika bennem volt - kiállítás Simándy Józsefről

2017. július 18. 16:39 | Szabó Rita

Tehetség, nehéz családi és anyagi körülmények, siker – Simándy József operaénekes életútját bemutató kiállítást nyitottak meg hétfőn, Gyulán. A tárlat nagyszámú fotó felhasználásával, személyes visszaemlékezések és korabeli kritikák segítségével igyekszik teljes képet adni a művész életéről és munkásságáról.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet vándorkiállítással készült Simándy József operaénekes 100. születésnapja alkalmából. A tárlat igyekszik bemutatni azt az áldozatvállalást és küzdelmet, amelynek segítségével az énekes a nehéz családi és anyagi körülmények ellenére autószerelőből az ország vezető operaénekesévé vált. Az utazókiállítás hétfőn érkezett meg Gyulára, ahol Somogyváry Ákos, az Erkel Társaság elnöke nyitotta meg a tárlatot.

 

 

- Simándy József a nemzet dalnoka, a legnagyobb tenor szerepek leghitelesebb tolmácsolója volt a 20. században, sokak eszmény- és példaképe volt. A művész kellő alázattal és magyarsággal végezte hivatását. Sokszor próbálták őt elcsábítani hazájából, de mindig hű maradt a nemzethez - emelte ki az Erkel Társaság elnöke.

A tárlat kurátorai Simándy Katalin és Sipőcz Mariann voltak, akik a Simándy család hagyatékából válogatták össze a képanyagokat és a kritikákat.

- Gyulán vándorkiállítás formájában tekinthetők meg a molinók, de egy Bánk Bán jelmez is megtalálható a kiállított művek között.  A kiállítás interaktív, ugyanis választani lehet Simándy legjelentősebb operaszerepei közül, melyeket egy kivetítőn tekinthetnek meg a nézők - árulta el Varga Marianna, a Gyulai Várszínház ügyvezetője.

A szervezők célja az, hogy a tárlatot eljuttassák a művész életútjának minden fontos helyszínére, az ország határain belül és túl. A kiállítás augusztus 20-ig tekinthető meg Gyulán, a Kamarateremben.

FEL