A Szentivánéji álommal kezdődik a Shakespeare Fesztivál

Lear Király, III. Richárd és a Szentivánéji álom. Többek között ezek a klasszikus darabok is helyet kaptak a XIII. Shakespeare Fesztivál programjában, amelyben a legjobb magyar előadások mellett külföldi produkciókat is láthat a Gyulai Várszínház közönsége.

Az idei első bemutató a Szentivánéji álom című táncjáték lesz, amit Kulcsár Noémi koreográfus állít majd színpadra. A darabot – amelyben a klasszikus zene és a modern tánc találkozik – 13 táncos adja elő. A koreográfus elmondta: Shakespeare alakjai Felix Mendelssohn zenéjére kortárs, mai táncszínházi nyelven elevenednek meg a színpadon.

Cseh Dávid dramaturg elárulta, hogy a darab ugyan alapvetően vígjáték, a felszín alatt azonban tragikum lappang, arra próbáltak koncentrálni.

– Szerettük volna egy kicsit kifordítani, kicsit a másik oldaláról megmutatni a történetet. Nem vagyunk úttörők ebből a szempontból, már sok alkotó megtalálta magának ezt a darabot. Ami feltétlenül érdekelt minket az a tragikum, ami a darabban rejtőzik. Sikerült, illetve félresikerült szerelmek vannak a középpontban, ezeket próbáltuk megérteni és egy kicsit felfedezni – árulta el Cseh Dávid.

A saját bemutatók mellett a fesztivál szervezői fontosnak tartják, hogy nemzetközileg elismert társulatok is érkezzenek a fürdővárosba. A Gyulai Várszínház tagja az európai fesztiválokat összefogó alapítványnak, így folyamatosan kapcsolatban vannak azokkal az intézményekkel, akik Shakespeare műveket dolgoznak fel.

– Nagyon örültünk, amikor az izraeli társulat, a Malenki Theatre elfogadta a felkérésünket. Ők a The Bastard’s Story című produkciójukkal érkeznek. Ez igazából egy Lear-történet Lear király nélkül, itt a Gloucester családon van a hangsúly, az ő történetüket mutatja be a darab – fogalmazott Varga Marianna, a Gyulai Várszínház ügyvezetője.

 

 

Emellett a másfél hetes programsorozatban a nagyváradi Teatrul Regina Maria Az éjszaka szívében címmel szintén a Lear-történetet adja elő, a szlovákiai Divadlo Kontra társulat pedig a Macbeth-et hozza Gyulára. Az ügyvezető igazgató szerint nagy hangsúlyt fektetnek a határon túli magyar színházak fellépési lehetőségére is, a tíznapos fesztiválon Bocsárdi László például a Tévedések vígjátékát rendezi, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Shakespeare, Sonnet 66-ot adja elő angol nyelven.

A fesztiválon az angol drámaíró szonettjei és dalai is elhangoznak, és szakmai filmvetítéseket is szerveznek. Egyebek mellett a Kenneth Branagh rendezte Sok hűhó semmiért, a Roland Emmerich rendezte Anonymus filmdrámát, vagy az ifj. Vidnyánszky Attila rendezte III. Richárdot – a tavalyi egyik saját produkciót – vetítik a színház kamaratermében.

Július 15-én pedig egy szakmai konferenciát szerveznek a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban, másnap Elek Tibor – a Gyulai Várszínház novembertől kinevezett új igazgatója – irodalomtörténész ad elő Shakespeare és Kodolányi Gyula címmel a kamarateremben.

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,