Bemutatták A revizort a Jókai színházban

2023. április 3. 14:40 | Csiffáry Zsuzsanna

Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című művét viszi színpadra a Békéscsabai Jókai Színház. A darabot januárban már láthatta a szentesi közönség a Tóth József Színház és Vigadóban, március 31-étől azonban már Békéscsabán tekinthető meg. Az előadást a Jászai Mari-díjas Pataki András rendezte.

Az előadás akkor van kész, ha már a nézők is látják fogalmazott Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Jelen helyzetben ezt a darabot már bemutattuk Szentesen, így a színészeink magabiztosan állnak a békéscsabai közönség elé. Egy komédiánál tudni kell, hogy hol fognak nevetni, mert az meghatározza a ritmusát is az előadásnak, és ezt Szentesen letesztelhettük mondta a direktor.  

Annak ellenére, hogy az előadás műfaja komédia, komoly társadalmi problémákat feszeget. A Gogol tollából származó történet a vásári komédiát veszi alapul, ebből adódóan a szereplők alapvető emberi jellemeket ábrázolnak.

 

 

A teátrum igazgatója kiemelte, hogy Gogol műve rávilágít arra, társadalmi viszonyok és helyzetek változnak, de bizonyos embertípusok nem. 

A társadalmi viszonyokat a néző nem tudja átélni, az emberi viszonyokat viszont igen, mert azt könnyebben átérzi. Vagy ismerős egy szituáció, vagy egy karakter, akár egy reakció, és ez a fontos. A revizorban pedig zseniális karakterek vannak – tette hozzá. 

A darab rendezője, Pataki András elmondta, hogy A revizor is kortárs darabnak számít keletkezési idejétől függetlenül , hiszen minden színházi megközelítés a mához akar szólni.  

Mészáros Mihály, színművész megosztotta stábunkkal, hogy a koronavírus-járvány után nem szeretett volna többet színházzal foglalkozni, ám maga a rendező kereste fel telefonon a szereppel, amelyet örömmel fogadott. 

Az egész történet egy félreértésen alapszik, ám a darab végén mindenkiről kiderül az igazság. A történet csúcspontjához érve, megérkezik a valódi revizor, akire senki nem számított. A darabot március 31-én mutatták be a Békéscsabai Jókai Színházban. 

 

Fotó:Behir.hu

 

További programok »

Itthon

Ha nevünket feledik... – Emlékséta a csabai botlatókövek nyomában

A Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület a Holokauszt 80 emlékév alkalmából emléksétát szervezett vasárnap délelőtt. A Békéscsabai botlatókövek nyomában címmel megtartott eseményen a holokauszt helyi áldozatainak emléke előtt adóztak a résztvevők.
2024. június 16. 16:00
FEL