A revizor – előbemutató Szentesen

2023. január 26. 16:15 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békéscsabai Jókai Színház január 26-án, Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című darabját vitte színpadra Szentesen, a Tóth József Színház és Vigadóban. Az előadást a Jászai Mari-díjas Pataki András rendezte, a főbb szerepekben pedig Mészáros Mihályt, Kovács Editet, Bartus Gyulát és Szabó Lajost láthatták a nézők.

A Békéscsabai Jókai Színház társulata szerdán A revizor című darabot próbálta. Az előadás műfaja komédia, komoly társadalmi problémákat feszeget. A Gogol tollából származó történet a vásári komédiát veszi alapul, ebből adódóan a szereplők archetipikus figurák.

Mészáros Mihály alakítja a város polgármesterét, aki súlyos dolgokat igyekszik elfedni, és erre a darabban is hallható "mindenkinek van vaj a füle mögött" mondat is utal. 

A történet szerint Hlesztakov, a könnyelmű, de üres zsebű fiatalember több hete tartózkodik az orosz kisváros szállodájában pénz és kapcsolatok nélkül, amikor a polgármester összehívja korrupt társaságát, és bejelenti, hogy Pétervárról revizor érkezik.

– Nagyon furcsa dolgok történnek ebben a városban. Ez az eltűnik, elvész, lába kél, másik gazdája lesz stb. Ha igazán jól akarnék fogalmazni azt mondanám, hogy ez egy kitalált város, ilyen nincs. Majd a nagy üzletelés és különböző kapcsolatrendszerek miatt megtudjuk, hogy ide érkezik egy revizor, és ennek hatására nagyon sürgősen át kell szervezni az életet – fogalmazott Mészáros Mihály. 

Szabó Lajos szerint a történet örökérvényű társadalmi elemeket tartalmaz, így nagyon aktuálisnak éli meg. 

– A próbafolyamatot már december elején elkezdtük, egy olvasópróbával nyitottunk, ez még az értelmezésről szólt, majd január elején nekiálltunk a próbálni, színpadra kerültünk, már szépen felépült a díszlet is. A rendező abszolút kész koncepcióval érkezett – tette hozzá Szabó Lajos.

Az előadás folyamán komolyzene és jazz csendül  fel, a zene a komédia jegyeit erősíti a színpadon. 

Pataki András, a darab rendezője kiemelte, hogy már többször rendezte A revizort. Kitért arra, hogy minden rendezés különbözik a másiktól, ám az ő esetében a formavilág nem változik. Hozzátette, hogy a darab nem a lélektani realizmus mentén épül fel. 

– Nagyon szeretem A revizort. Ugyanakkor ennek a darabnak a célja nem feltétlenül az önfeledt szórakoztatás, hanem valóban egy olyan művész színházi program, amely a saját szempontrendszeréből nem enged semmit, de kétségtelen, hogy a komédia területén vizsgálódik. A mű pedig egy olyan korszakos irodalmi alkotás megítélésem szerint, ami évszázados időelőttiségben fogalmazódott meg – erősítette meg a Jászai Mari-díjas rendező. 

Az előbemutatót követő felújítópróbák után, a békéscsabai közönség a tervek szerint március 31-én láthatja a megyeszékhelyen A revizort. 

Galéria

További programok »

Kultúra

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL