Békéscsabára érkezett a Holokauszt vándorkiállítás

 

Hetvenkét éve, május elsején szabadult ki a dachaui haláltáborból Forgács János. A 89 éves holokauszt túlélő hétfőn mesélt a koncentrációs táborban megélt borzalmakról békéscsabai középiskolásoknak egy tárlat megnyitóján.  A Holokauszt vándorkiállítás 90. megállója Békéscsaba.

 

Második világháborús marhavagon áll a békéscsabai vasútállomás első vágányán. Az Élet Menete Alapítvány 10 éve vándorló tárlatát nézhetik meg benne egy hétig az érdeklődők.

– Utazásra hív a tárlat, mely során a vagonajtót megnyitva,  azon belépve mélyebbre hatolhatunk múltunkba. Így a kiállítás vagonjaiba benézve visszatérhetünk azokba a pillanatokba, helyzetekbe, melyek a szabad ember létezésének értelmét rendítették meg – fogalmazott ünnepi beszédében Kiss Tibor, Békéscsaba oktatásért és kultúráért felelős alpolgármestere.

A tárlat a haláltáborokban készült régi felvételeken mutatja be a több millió zsidó – közöttük 600 ezer magyar – deportálását. 56 nap alatt közel 145 – egyenként 30-35 marhavagonból álló – szerelvény vitte a legtöbbjüket a halálba.

– Nem könnyű ilyen témáról általános iskolásoknak, de idősebbeknek sem beszélni. Viszont szükséges, azért, hogy nagyapáink múltja ne válhasson unokáink jövőjéé. Beszélni kell róla azért, hogy a gyerekek és felnőttek is megértsék, milyen sokat veszített Békéscsaba a holokauszttal – hangsúlyozta Ugrai Gábor, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Diákotthon történelem tanára.

 

 

Túlélni a holokausztot, 16 évesen

 

A kiállítás megnyitóján a 89 éves Forgács János mesélt a diákoknak arról, amit túlélt. Tizenhat évesen 42 családtagjával együtt deportálták, csupán négyen tértek vissza a koncentrációs táborokból. Tizenketten élték túl – nyolcan budapesti gettókban. A II. világháború utolsó évében három lágerben is volt. Úgy fogalmazott: sokszor csak egy másodperc választotta el a haláltól. Felszabadulása után négy hónappal indult vissza Magyarországra.

– Nyolc nap alatt jöttünk haza, a Nyugati Pályaudvaron szálltunk le a vonatról, 1945. szeptember első hetében. Akkor éreztem úgy, hogy túléltem. Nincs többet Dachau, Birkenau, felszabadulás, most már szabad vagyok és otthon vagyok.  Akkor kezdtem új életet. Nekem 1945. május 1. a második születésnapom volt – mondta el Forgács János.

 

A szembesítés a fő cél

 

A Holokauszt vándorkiállítás 2007-ben indult útjára, a békéscsabai a 90. állomás. Az eltelt 10 évben közel 150 ezren tekintették meg a tárlatot.

– A vándorkiállítás hiteles képet ad a mai fiataloknak arról, mi történet 70 évvel ezelőtt és arról, hogy mi volt az az út, amely odáig vezethetett – tájékoztatott Gábor Veronika, az Élet Menete Alapítvány projektvezetője.

– Választás elé kell állítani az embereket, a fiatalokat. A kiállítások, a vagontárlat, a holokauszt túlélőkkel folytatott visszaemlékező beszélgetések, az iskolai történelem órák ezt szolgálják. Vagy a fajelméletnek, a rasszizmusnak, az antiszemitizmusnak, az erőszaknak, az ember és az ember közötti különbséget tevő kultúrának, politikának adnak igazat; vagy pedig a békességen, a humanizmuson, az európai szellemiségen, a demokrácián alapuló gondolkodásmódnak. Ha felelősen gondolkodó fiatalokat nevelünk, akkor egyértelmű: egyik a másiknak nem lehet alternatívája – hangsúlyozta Dr. Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője.

A hétfői rendezvényen Dr. Verő Tamás főrabbi kiemelte, hogy a megnyitóra mintegy 80 érdeklődő érkezett – pontosan annyian, ahány embert egy-egy marhavagonban szállítottak egyszerre a koncentrációs táborokba. A főrabbi azt kérte a fiataloktól, hogy otthon kérdezzék meg nagyszüleiket arról, hogy mi történt a vészkorszakban, ők mit tapasztaltak.

A vagonkiállítást hétfőn nyitották meg és egy hétig várja az érdeklődőket a vasútállomáson, ahol békéscsabai középiskolások tárlatvezetésével tekinthetik meg. A tárlat ingyenes egyének és csoportok számára is, naponta 8 órától 17 óráig, szombaton 9 órától 14 óráig látogatható.

 

A hírről készült videó anyagunk:

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,