A Holokauszt áldozataira emlékeznek vasárnap

2019. június 27. 18:16 | Gyemendi Réka

A magyar Holokauszt békéscsabai és Békés megyei áldozatai deportálásának 75. évfordulójára emlékeznek vasárnap Békéscsabán. Az esemény idén a Holokauszt gyermekarcának emléktábla-avatásával veszi kezdetét.

 

 

A Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke a sajtótájékoztatón elsőként azt emelte ki: szombaton további 600 áldozat neve kerül fel a Zsinagóga előtt található emlékfalra egy tavaly indított gyűjtésnek köszönhetően. Összesen ötezer zsidót végeztek ki a megyében, a mártírfalon eddig körülbelül háromezer név szerepel.

– A mártírfal célja, hogy az áldozatok neve ne merüljön a feledés homályába. Ők nem nyugszanak temetőben és nem emlékeznek meg róluk máshol, ezért fontos az emlékfal – ismertette dr. Moskovits Sándor, a Békéscsabai zsidó Hitközség elnöke.

 

Kép: Ujházi György

 

A sajtótájékoztatón a szervezők ismertették a megemlékezés részleteit is. Elsőként Neumann Gábor a Holokauszt gyermekáldozatainak arcának emléktábláját avatják fel 11 órakor. Az emléktáblát szülőházán, a Szent István tér 9. szám alatt található épület falán helyezik majd el.

– Neumann Gábor Békéscsabán született 1940-ben, a Szent István tér 9-szám alatt a polgármesteri hivatal és a katolikus templom közötti épületben. Őt a terhes édesanyjával együtt vitték el Auschwitzba. Naumann Gábornak arca lett a Holokauszt gyermekáldozatainak arca, a világon mindenhol ott van a képe – fogalmazott Horváth Sándor, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elöljárósági tagja.

A megemlékezés 15 órakor folytatódik a békéscsabai ligeti Zsinagógában, a jelenlévőket dr. Moskovits Sándor köszönti majd, ezt követően több gyászbeszéd is elhangzik, többek között Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is beszédet mond. A rendezvényt Izrael Állam nagykövete is megtiszteli jelenlétével.

 

További programok »

FEL