Holokauszt: Emlékeznünk kell, hogy soha többé ne történhessen meg!

2019. július 2. 12:11 | behir

A magyar holokauszt békéscsabai és Békés megyei áldozatai deportálásának 75. évfordulója alkalmából közösen tartott megemlékezéseket a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békés Megyei Zsidóságért Alapítvány Békéscsabán, a Széchenyi ligeti zsinagógában.

 

 

Miután vasárnap délelőtt leleplezték a holokauszt gyermekáldozatai arcának, Neumann Gábornak az emléktábláját békéscsabai szülőháza falán, délután a zsinagógában és az emlékfalnál folytatódott a megemlékezés. Itt először Hajtmann Ildikó előadóművész énekelt, majd dr. Moskovits Sándor, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a jelenlévőket és emlékezett vissza a tragédiára.

 

 

–  Auschwitz kettétörte az emberiség történelmét: Auschwitz előttre, és Auschwitz utánra. Már soha nem lesz olyan a világ, mint amilyen addig volt –  fogalmazott dr. Moskovits Sándor.

A Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke elmondta, hogy 1944. június 26-án indult el a vonat az emberekkel Békéscsabáról Auschwitzba. Ott mintegy háromszáz embert munkaszolgálatra vittek, 1900-at pedig azonnal gázkamrába küldtek…  Most további hatszáz áldozat neve került fel a zsinagóga előtt található emlékfalra egy tavaly indított gyűjtésnek köszönhetően. Összesen ötezer Békés megyei zsidó embert végeztek ki, a mártírfalon eddig mintegy háromezer név szerepel.

 

 

Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete kiemelte: az elhurcolt ártatlan áldozatokra, a holokausztra mindig emlékezni és emlékeztetni kell, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg ez a tragédia, ne kaphasson teret a gyűlölet. Markovics Zsolt főrabbi hangsúlyozta, a zsidók kiválasztásának egyetlen célja a végső megsemmisítés volt. Hozzátetette: nem csak férfiakat választottak ki, hiszen ők már évek óta munkatáborban voltak, hanem nőket, gyerekeket, időseket is...

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy szükség van emlékművekre, amelyek kifejezik, hogy hiányoznak ezek az emberek és meg nem született utódaik. Óvári Mihály baptista lelkipásztor hozzátette: nem szabad elfeledkeznünk azokról sem, akik a zsidók segítségére siettek. Hiszen voltak, akik az életüket, biztonságukat kockáztatva bújtatták zsidó honfitársainkat, így mentve meg őket a szenvedésektől.

 

 

Nagy Ákos, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöki kabinetjének vezetője a nemrég leégett István malomra visszaemlékezve kiemelte: az egykori Rosenthal malmot, ahogy a várost, sok más polgár mellett a zsidóság is építette; a zsidóság nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Békéscsaba olyan gazdaggá váljon, amilyen.

 

 

A beszédeket követően a jelenlévők a zsinagóga kertjében, az emlékfalnál imával zárták a megemlékezést.

 

Gyemendi Réka, Mikóczy Erika

 

 

További programok »

FEL