Békéscsabán két helyen lesz bringás reggeli

2021. szeptember 20. 16:15 | Erdei-Kovács Zsolt

Az autómentes nap csabai programsora két bringás reggelit tartalmaz. Szeptember 22-én a Szent István tér 10. szám, valamint az Andrássy út 7. szám előtt is reggeli csomaggal kedveskednek a bicikliseknek.

Az egyik eseményt a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft., a másikat pedig a FETA, vagyis a Fenntartható Térségért Alapítvány szervezi. Vass Csaba, a városfejlesztési cég ügyvezető- helyettese elmondta, részükről a részvétel hagyománynak tekinthető, a LIFE-projekt kapcsán pedig idén 8 régióból összesen 10 település csatlakozik a kezdeményezéshez.

– Az elsődleges cél a levegő minőségének javítása – tette hozzá, kiemelve: azt szeretnék, hogy lehetőleg minél többen szálljanak ki az autójukból és üljenek kerékpárra.

A tervezet (LIFE-projekt) részeként említhető a CsaBi elnevezésű közösségi kerékpáros rendszer is, amiről itt írtunk korábban. Ez a bringabérlési rendszer nem csupán a turistákra, hanem inkább a lakosságra, vagyis a helyi kerékpárosokra, illetve a kerékpározásra nyitott közlekedőkre lesz kihegyezve és 2022 december 31-ig kell megvalósulnia. A majdani városi pedelec-flotta egy-egy darabja nagyjából 700 ezer forintos értéket képvisel majd, így szándék szerint olyanok is szívesen kipróbálják ezeket a különlegességeket, akik egyébként rendelkeznek már hagyományos kerékpárral.

Békéscsaba kerékpáros város, Békés megye pedig kerékpáros megye és azt is tudjuk, hogy a Dél-alföldi régióban minden harmadik felnőtt elsődleges közlekedési eszköze a bicikli. Mégis még mindig sokan vannak, akik nem észszerűen, nem takarékosan, nem visszafogottan használják az autójukat. 

Critical Mass: felhívták a kerékpárosokra a figyelmet Fotó: Ujházi György

A felvonulás a hagyományoknak megfelelően bringaemeléssel zárul - Fotó: Ujházi György / Behir.hu

 

– A szeptember 22-én tartandó események a bringás reggelivel kezdődnek és a Critical Mass felvonulással zárulnak – ezt már Gyebnár Péter, a FETA elnöke mondta, részletezve: a biciklis felvonulást megelőzően 17 óra 30 perctől lesz gyülekező a Szent István téren, a menet 18 órakor indul el a katolikus templom előtti szakaszról. A teljes táv 4,6 kilométer, az evangélikus templom előtt, majd a Szarvasi úton, a Jókai utcán és az Andrássy úton vezet, megközelítőleg 20 percig tart. A tradíció szerint az akció bringaemeléssel zárul.

Az elnök ismertette, 250 adag reggelivel készülnek, ami az eddigi tapasztalatok szerint nagyjából egy óra alatt el fog fogyni. A bringáas közlekedés előnyeiről szólva kifejtette, nem csuupán a testnek, de a léleknek is jó, hiszen így sokkal inkább része lehetünk a közösségnek. A Gyebnár Péterrel készült teljes beszélgetés hétfőn 19 óra 30 perctől tekinthető meg a Médiacentrum Youtube-csatornáján!

 

Az autómentes nap részletes programsora

  • Bringás reggeli osztás 6:30-tól az Andrássy út 7. számnál, a Piknikség előtti szakaszon
  • Bringás reggeli osztás 6:30-tól a Szent István tér 10. számnál, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. előtti szakaszon
  • egész nap a Szent István téren HUMDA Junior gokart challenge 2021. tehetségkutató 6-14 éves korig (Szimulátoros időmérő edzés, felkészülés a szombati versenyre)
  • 15:00-18.00 Körösök Völgye Natúrpark Egyesület kerékpáros túra ismertetője (e-bike ismertető és bemutató), bemutatkozik a Körös Kosár
  • HungAiry life szemléletformáló bemutató (kerékpár szimulátor) a Szent István téren
  • Tourinform kerékpár és elektromos roller bérlési lehetőségek bemutatása Wenckheim kerékpárút bemutatása a Szent István téren
  • 16:00 Kerékpáros extrémpálya: bemutató, ügyességi verseny
  • 18:00 Critical Mass Bringás felvonulás kezdete; gyülekező 17:30-tól a Szent István téren

További programok »

Itthon

Hétvégén többfelé kell esőre, zárporra, zivatarra számítani

Pénteken még száraz, meleg idő várható, de hétvégén már többfelé várható eső, zárpor, zivatar és erős szél. A hőmérséklet a tartósabban csapadékos tájakon jelentősen visszaesik, de keleten, délkeleten még marad a nyáriasan meleg, 30 Celsius-fok körüli maximum-hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.
19:04
FEL