Ünnepi Könyvhét Békéscsabán is

Az Ünnepi Könyvhét országos programjához a Békés Megyei Könyvtár is csatlakozott.  Békéscsaba főterén két napig válogathattak az érdeklődők a kiadók és a könyvesboltok kínálatából. Ugyanakkor a helyi könyvtár már a hét elejétől számos kapcsolódó programmal, író-olvasó találkozóval várta látogatóit.

 

 

–Tapintatlanság elszámoltatni mindenkit az olvasási szokásiról, mert vannak páran, akiknek egyáltalán nincs ilyen szokásuk. De most, hogy egy adott területen ennyire felszaporodik a könyv koncentráció, talán nagyobb az esély arra, hogy a könyv-szkeptikusok is beleolvasnak egy-egy kötetbe – Hartay Csaba költő és író ezeket a gondolatokat írta a könyvhét megnyitójára, amelyekkel köszöntötte a megjelenteket.

A közel kilencven éve életre hívott esemény országos programjai a kortárs szerzők és műveik népszerűsítését tűzték ki célul.

A Békés Megyei Könyvtár igazgatója kiemelte: szeretnék átadni a könyvek szeretetét és a szórakoztató olvasás örömét a békéscsabaiaknak, többek között ezért csatlakoztak idén is a 89. Ünnepi Könyvhét országos sorozatához.

– Supka Géza ötlete volt, hogy a kortárs írókat vigyük ki az utcára az emberek közé. Teremtsünk egy kicsit majális, juniális hangulatot, és mutassuk meg azoknak is, akik nem jönnek be a könyvtárakba, hogy érdemes azokat a könyveket a kezünkbe venni, amelyeket a békéscsabai, Békés megyei szerzők írnak – hangsúlyozta Rakonczás Szilvia.

A megyeszékhelyen a könyvkiadók, és könyvesboltok pavilonjainál helyi szerzők dedikálták műveiket csütörtökön és pénteken. A rendezvényen az írókkal akár játszhattak is az érdeklődők, de több száz éves kézinyomdát is láthattak működés közben. Sőt csütörtökön még szablya vívókkkal is találkozhattak azok, akik a Szent István téren meglátogatták a rendezvényt. A párbaj apropóját egy olyan könyv ismertetése adta, amely azt a Borsody László vívómestert mutatja be, aki 18 olimpiai vívót adott a nemzetnek a múlt század elején.

– Borsody Lászlónak több vívó versenye volt Békéscsabán, itt voltak asszói a Jókai sSzínház mellett található épületben, ami jelenleg étterem. A másik kapcsolódási pont pedig az, hogy a vívómester által képviselt mozdulatok, mozdulatsorok, illetve az úgynevezett Borsody-vívásnak a mi békéscsabai egyesületünk ez egyik képviselője – mondta el Trényi Péter, a Békéscsabai Szablyavívó Egyesület vezetője.

A főtéren pénteken véget értek a könyvhét szabadtéri programjai, ugyanakkor június 16-án a Szlovák Tájházban Könyvhétzáró irodalmi délután várja az érdeklődőket. Az esemény részletes programját ide kattintva olvashatják el.

Megosztás:

Címke: , , , , ,