Múzeumok éjszakája: Békéscsabán és Gyulán is várják a látogatókat a múzeumok

2019. június 19. 08:36 | Kovács Andrea

Hazánkban már 17. alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját. Június 22-én este is országszerte kinyitnak a múzeumok és más kulturális intézmények. A szervezők 400 helyszínen csaknem 2000 programmal várják a szórakozásra vágyó közönséget. Békéscsabán és Gyulán is több helyszínen kínálnak programokat az év legrövidebb éjszakáján.

 

 

A Munkácsy Mihály Múzeum is csatlakozik a Szent Iván éji programokhoz. A múzeumok éjszakájának egyik kiemelt eseményeként Munkácsy Mihály Pulitzerné című festményét is bemutatják.
Gyarmati Gabriella művészettörténész elmondta: egy Amerikában lélegzetelállítóan nagy karriert befutott magyar származású üzletember, a makói születésű Pulitzer József feleségét festette le Munkácsy. A képről kiderült, hogy az 1960-as évek eleje óta magyar magántulajdonban van. Most egy hónapig a békéscsabai múzeumban  látható a neves festmény.

Június 22-én este tíz órakor nyílik meg a múzeum új időszaki kiállítása„ Túl édes” - a giccs határai címmel. Ezzel a tárlattal a komoly művészeti értékeket bemutató intézmény érdekes kirándulást tesz egy másik mindenki által ismert világba, amelynek határvonalai az egyéni ízléstől is függenek ezért az egyes tárgyak láttán kíváncsian várják  a közönség reakcióit is – mondta el Gyarmati Gabriella.

 

A szervezők Gyulán, az Almásy-kastély Látogatóközpontban is színes programokkal várják az érdeklődőket.  Az idei év központi témája az utazás és az élmény lesz mondta el Fekete-Dombi Ildikó. Az ügyvezető-igazgató hozzátette: ebben a témában tárlatvezetés és tematikus előadás is lesz a kastélyban, ezt követően pedig a Vox Violin duó ad koncertet a kápolnában. Az est különlegességeként Mezőhegyesről érkező Noniusokkal egy igazi Károlyi kocsin hintózhatnak a látogatók.

A fürdővárosban több kiállítótérben és a várban is színes programokkal készülnek a látogatóknak.

További programok »

Gyula

Tizedszer is eljátszák a gyulai vár 1566-os ostromát

456 éve zajlott a gyulai vár történetének legfontosabb eseménye, amelyben a mintegy tizenötszörös túlerőben lévő oszmán hadsereg ostromolta az erődítést. Az 1566-os ostrom hősei előtt ebben az évben is tíz helyszínen, több mint kétszáz hagyományőr tiszteleg azzal, hogy hadijáték keretében eleveníti fel az egykori történéseket.
08:16
FEL