Egy megújult és egy vadonatúj tárlat - Munkácsy múzeum a Múzeumok Éjszakáján

2024. június 22. 21:11 | Fajó Attila

A Munkácsy Negyedben minden intézmény színes programkínálattal várta a Múzeumok Éjszakája eseményre érkezőket. A Munkácsy múzeumban két kiállításmegnyitót is rendeztek, színes kísérőprogramok mellett.

Ki szokott a múzeumban csocsózni, vagy freestyle foci bemutatót nézni, a népi játszóház és az arcfestő stand között? Hát a Múzeumok Éjszakáján mindenre (is) volt lehetősége a kultúrára éhes, szórakozni vágyó közönségnek. Igaz, eleinte Múzeumok Délutánjaként funkcionált a jeles nap alklamából szervezett programsorozat, de később, ahogy a Nap leszállt és a hőn áhított viharfelhők is hoztak magukal némi hideg levegőt, egyre több ember bukkant fel a Munkácsy Pátkai Ervin termében és látogatta meg a Gyarmati Gabriella kurátor nevével fémjelzett 'Hazafias festészet a négyzeten' megújult tárlatát, melynek legújabb elemei egy, a mester saját kezével írt levelet és a temetési szertatásakor használt koszorú szalag, a már sokszor megénekelt Honfoglalás óriásfestmény létrejöttének történetét feldolgozó darabok mellett.

 

Galéria

 

Bácsmegi Gábor igazgató, 'A Mi Háborúnk - Békés vármegyei történetek a II. világháborúból című kiállítást nyitotta meg, melyet Ugrai Gábor történelem tanárral közösen kurált és sok helyi magángyűjtő önkéntes, önzetlen támogatását élvezve állította össze egyedi tárlatát. Itt a disznóölő késsé átalakított német szuronytól a meszes merítő lapáttá hegesztett rohamsisakon át megannyi érdekes, ugyanakkor a világégés borzalmait kendőzetlenül felfedő anyaggal találkozhatnak a látogatók, egészen októberig, az időszakos kiállítás tervezett nyitvatartásáig.

 

Galéria

 

Varga Tamás alpolgármester a városi rendezvény jelentőségét kiemelve elmondta: ezen az éjszakán a máskor oly komoly intézmények is a szórakoztató kultúra eszközeivé válnak, utalt ezzel a múzeumra, ahol az este folyamán mindenki különleges élményben részesülhet és közben értéket kaphat.

További programok »

Kultúra

Több kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a Munkácsy Negyed intézményei

A nyári hetekben a családok kedvenc programjai közé tartozik a strandolás, a játszóterezés, illetve a kirándulás. A gyermekfelügyeletben a nagyszülők is kiveszik a részüket, emellett sokan élnek a táborozás lehetőségével. Békéscsabán a Munkácsy Negyed intézményei is biztosítanak lehetőséget a kikapcsolódásra.
2024. július 22. 12:15
FEL