Békéscsaba Kultúrájáért – a járvány miatt később kapják meg a kitüntetést

2021. január 22. 15:14 | behir

Közgyűlési hatáskörben a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést a Tabán Táncegyüttesnek és Scholtz Endre festőművésznek ítélte oda Szarvas Péter polgármester. A járványhelyzet miatt a magyar kultúra napján a díjazottak még nem vehették kézhez az elismerést, azt egy későbbi időpontban kapják meg.

A Tabán Táncegyüttest 1993-ban alapította Kurtucz Borbála. Az együttes fenntartója a Tabán Néptánc Egyesület, amely jelenleg kétszáz fős utánpótlással rendelkezik. Feladatuknak tekintik a Kárpát-medencében élő magyar és nemzetiségi néptánc-hagyományok gyűjtését, őrzését, színpadra állítását.

A Tabán művészeti vezetője Farkas Tamás Örökös Aranysarkantyús táncos, vezetője Farkas Ágnes, Aranygyöngyös táncos. A táncegyüttes kapcsolatban áll az anyaország és Erdély magyar, román, szerb, szlovák és cigány adatközlőivel. Gyakran járnak film- illetve hangfelvételek készítése céljából a hagyományőrző területek településeire, fontosnak tartják a hagyományok ápolását, átadását.

Önálló műsorukkal rendszeresen fellépnek helyi, megyei és határon túli rendezvényeken. Az utóbbi években kiemelkedő műsorokat láthattunk az előadásukban nemzeti ünnepeink alkalmával is. A Ki a szívét osztja szét című táncszínházi produkciójukat például az Aradi Kamaraszínház közreműködésével láthatta a közönség a Csabagyöngye Kulturális Központban. Ez egy olyan komplex produkció volt, amely kortárs néptánc nyelvezetét használva üzent a nézőnek Varga Miklós karakteres hangjával, a magyarságot érintő népi, nemzeti kihívásokra reflektálva. Békéscsabán több alkalommal látható volt a 13 című előadás is, amely számos elismerésben részesült a magyarországi bemutatókon és határainkon túl. A közösségért, a hagyományok ápolásáért végzett munkájuk elismerése a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetés.

Scholtz Endre 1978-ban érettségizett a Rózsa Ferenc Gimnáziumban, ahol Mladonyiczky Béla volt a rajztanára. Szegeden szerzett földrajz- és rajztanári diplomát. Mestereinek Takács Győző keramikusművészt, Mladonyiczki Béla szobrászművészt és Cs. Pataj Pál festőművészt tekinti. Többször tanított rajzot és művészettörténetet általános iskolákban és középiskolákban, és egy kiállítótermet nyitott a belvárosban.

Scholtz Endre rendkívül termékeny alkotó, az évek során több ezer képet festett. Magyarországon mintegy háromezer alkotása látható közintézményekben, köztük a Munkácsy Mihály Múzeumban is, és mintegy ezerötszáz művét őrzik magángyűjtők. Csaknem minden Kossuth-díjas színész nappaliját díszíti egy-egy Scholtz-kép, de alkotásai amerikai, francia, német és osztrák magángyűjteményekben is megtalálhatóak, Bill Clintonnak pedig magyarországi látogatásakor ajándékozott egy képet.

1981 óta közel 150 kiállítása volt Békés megyében, az ország nagyobb városaiban és külföldön is. 2009-ben, az ötvenedik születésnapján, a megyeházán rendeztek kiállítást ötven festményéből, 2011-ben pedig – a nemzetközi sportgálához kapcsolódva – megszervezte A világ legnagyobb képbemutatása című villámtárlatát, amikor ötszáz Scholt-alkotást emeltek egyszerre a magasba.

Scholtz Endre az alföldi stílus prominens képviselője, kolorista művész. Lírai alkat, hitvallása az objektív szépség keresése, megfogalmazása, ábrázolása. Hangulataitól függően különféle témákhoz nyúl, ám visszatérő kedvence a mediterrán világ, a tenger és a magyar Alföld. Élettel teliek, érzékenységről árulkodnak a nőket ábrázoló képei is.

Scholtz Endre az alkotásaival, munkásságával Békéscsaba értékeit gazdagítja, méltó a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetésre.

 

További programok »

Kultúra

FEL