Néptáncos évadzáró a Vasutasban

2018. május 24. 18:12 | Zsíros András

Táncbemutatóval egybekötött évzárót tartott a Tabán Néptánc Egyesület a VOKE Vasutas Művelődési Házban szerdán délután. Az együttes felnőtt tagjai mellett óvodások és iskolások adtak bepillantást családjuknak és az érdeklődőknek a tanévben végzett munkájukba.

Farkas Tamás, a Tabán Táncegyüttes vezetője mutatta be a fellépő csoportokat. Az egyesület több intézménnyel működik együtt. Foglalkozásokat tartanak Békéscsabán a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskolában, a Szlovák Általános Iskolában, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Óvodában, Általános Iskolában és Gimnáziumban, valamint a Csorvási Gulyás Mihály Általános Iskolában, de a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár is otthont ad egyes csoportoknak.

Kurtucz Borbála, a Tabán Néptánc Egyesület elnöke arra kérte a szülőket, támogassák gyermekeiket abban, hogy szeretettel műveljék a műfajt. Ehhez nyáron is igyekeznek segítséget nyújtani: július 23-tól 27-ig óvodásoknak a vasutas művelődési házban, a nagyobb gyerekeknek pedig ugyanekkor a békés-tarhosi kastélyparkban tartanak tánctábort.

Az evangélikus óvoda néptáncosai és a művelődési ház óvodás csoportja közös, főként népi játékokból álló produkcióval adtak ízelítőt abból, amivel év közben foglalkoztak. Összesen huszonnyolc lány volt ekkor a tánctéren, Farkas Tamás biztatta a szülőket arra, hogy a hasonló korú fiúkat is bátran írassák be az – elsősorban a közös játékokról szóló – foglalkozásokra.

A szlovák, a katolikus és a csorvási iskolák alsós diákjai közösen léptek fel, sárközi játékokat mutattak be. Felkészítő tanáruk Balázs Viola volt.

Az evangélikus iskola alsósai szakkör jelleggel, a felsősök pedig kötelezően választható tárgyként járnak néptánc-oktatásra. Közös együttesük június 2-án, az oktatási intézmény jubileumi műsorán is fellép majd a Csabagyöngye Kulturális Központban. Felkészítő tanáruk Harmati Patrik volt, aki sárközi játékokat és táncokat, valamint moldvai körtáncokat tanított be a csoportoknak.

Az évzárón azt is bemutatta az egyesület, milyen szintre lehet elérni, ha valaki komolyan veszi a tanulást és a fejlődést. László Richárd szólótáncosuk Egerben elnyerte az Országos Ifjúsági Szólótáncverseny egyik fődíját. Díjnyertes produkcióját, vajdaszentiványi verbunkot táncolt a közönségnek. A Kistabán Táncegyüttes mezőföldi játékokat és táncokat mutatott be, végül a Tabán Táncegyüttes kamaracsoportjától láthatta a közönség az Ízes Nagyecsed című koreográfiát.

A bemutatókhoz illő, élőzenés kíséretet a nemrégiben alakult Talléros zenekar szolgáltatta.

Az 1993-ban alapított Tabán Táncegyüttes november 17-én ünnepli majd fennállásának 25-ik évfordulóját. Erre az alkalomra nagyszabású gálával készülnek a Csabagyöngye Kulturális Központban.

 

További programok »

Kultúra

Űrvihar a Földön – Csillagászati Napok Gyulán

A gyulai napfizikai állomás 2015-ig működött. A kényszerű leállás után az állomás most önkormányzati segítséggel újul meg, amely szerves részét képezi a továbbiakban egy, az országot és a világot is behálózó űridőjárás-előrejelző rendszernek. Erről és a napfizikáról is szólnak a Gyulai Csillagászati Napok előadásai.
2020. szeptember 28. 15:19
FEL