Békéscsaba anno: Százhatvan éve alakult meg a dohánybeváltó

A dohány (nicotiana) a burgonyafélék családjába tartozó növénynemzetség, amelyet korábban főként Amerika melegebb égövi részén termesztettek. Az 1840-es években azonban Csaba környékén is elterjedt a dohány, 1851-től a növényt dohánybeváltó helyeken gyűjtötték be, ott tárolták és kezelték.

 

Csabát a földművelésügyi minisztérium jelölte ki, hogy „dohánydepót” vagyis beváltóhelyet létesítsen. A vasút melletti Őr és Ihász utca között elterülő, akkoriban üres 37260 m2 területen jelölte ki annak helyét Milyo Mihály bíró és tanácsülése, a lakosság által termelt dohány felvásárlására és dohánybeváltó létesítésére. A dohánylerakó mellé dohánybeváltó hivatalt kellett állítani, ezért 1852-ben fából megépítették az első, 42 x 15 méteres dohánytároló raktárépületet. Mire szervezetileg minden rendben lett, 1858-at írtak.

Nagy Antal író idejében lett hivatalosan a dohánybeváltó alapításának éve. Ekkor csupán 15 dolgozót alkalmaztak. Az 1857. évi lakossági összeírás szerint egyébként Csabának akkor 26 705 lakosa volt.

A dohánybeváltó körzetében egyre nőtt a termelők létszáma, akik 846-an 7 700 holdon termeltek dohányt (egy termelőre átlag 9,1 hold földterület jutott). Ennek következtében nőtt az újabb fából készített barakkszerű tárolók száma, melyekben a dohányt női munkáskezek simították ki, ezután fermentálták, majd bálázás után szállították a dohányt. A beváltóban 1860-1881 között már 8 raktárépület állt. Később ezeket lebontva, szilárd anyagból, kétemeletes egyforma épületeket emeltek.

A dohánybeváltó történetének szomorú időszaka, amikor a zsidóüldözés idején ott volt a csabai gettó. 1944-ben 3113 zsidó származású, köztük 2500 csabai zsidó lakost őriztek a beváltó területén. 1944. június 26-án innen indították őket, zárt zsúfolt vagonokban Auschwitz poklába.

A csabai dohánybeváltó 1958. április 12-én ünnepelte centenáriumát. Ez időben 43 község határában 4 állami gazdaság, 68 termelő szövetkezet és 2400 egyéni gazdaság termelt dohányt, amit ideszállítottak. Ezt követően a nagy városrendezési tervek idején a Kazinczy utcában a dohánybeváltó raktárépületeit is lebontották, helyet adva az új lakóházaknak.

A dohánybeváltó épületeit már csak néhány fotó idézi fel, közülük a fentit a repülőhíddal.

 

Gécs Béla

 

Megosztás:

Címke: , ,