Békéscsaba anno: ONCSA-telepi korszak

2016. július 31. 07:40 | Mikóczy Erika

Történetünk képi illusztrációja 75 éve készült fotó, amely várostörténeti értékű dokumentum a csabai ONCSA-telepről. Neve az Országos Nép- és Családvédelmi Alap Szociálislakás-építő akciójának rövidítése. Az ONCSA-házakat a sokgyermekes, szegény sorsú munkáscsaládok megsegítésére építették.

Békéscsabán a városszéli körgát mögött, a Békési-zsiliphez közeli,  Sikonyi-Kálvin-Varságh utcák határolta területen 60 azonos típusú, zöldre festett, egyablakos, zsalutáblás, komfort nélküli kiskertes házak épültek 1940 és 1943 között. A telep három földes utcáját az I., II., III. római számokkal jelölték. 1943. augusztus 20-án a telepnek a vitéz Horthy István nevet adták, melyet az akkor épülő napközi otthon alapkövében hitelesítették. (Horthy István, kormányzó helyettes, 1942-ben zuhant le repülőgépével.)

A telep 1945-ig viselte Horthy István nevét, majd 1947-től a Május 1., Kulich Gyula, Kovács Pál nevek voltak a telep utcatábláin. 1964-től az ONCSA-házak átépültek, illetve lebontás után állami támogatással újak épültek. (Balra egy ONCSA-ház utcafrontja  látható 2002-ben, az átalakítás előtt.)

Az egykori telep szélső utcája viseli ma a Május 1. nevet, előtte a fákkal övezett Bankó és Petényi László utcák lakóinak többségét aligha emlékezteti – szerencsére – a hetvenöt év előtti múltjára.

Gécs Béla

FEL