Békéscsaba anno: Megnyitották a sebészeti pavilont

2020. február 29. 12:25 | behir

1935. február 15-én ünnepélyes keretek között, a vármegyei és városi előkelőségek és Békéscsaba egész orvosi karának jelenlétében, délelőtt 11 órakor avatták fel a városi közkórház sebészeti pavilonját.

A meghívottak –  Fáy István dr. főispán, Jánossy Gyula polgármester, Weis István dr. OTI elnökigazgató, Márky Barna dr. kormányfőtanácsos, Medovarszky Mátyás dr. csabai főjegyző és több más előkelőség – jelenlétében Jánossy Gyula polgármester üdvözölte a megjelenteket.

– Nem feledkezhetünk el ebben az ünnepélyes pillanatban arról a két személyről, akik a legtöbbet tettek azért, hogy Békéscsaba közegészségügye mérföldes lépést tegyen előre. Néhai Vass József volt népjóléti miniszterről, és Bud János dr. országgyűlési képviselőnkről, aki nagyon sokat fáradozott érdekünkben – monda Jánossy Gyula.

A polgármester után Fáy István főispán adta át a kórház új épületét a rendeltetésének. Beszédében hangsúlyozta, hogy az új, 100 ágyas sebészeti pavilon az ország egyik legkorszerűbb sebészeti osztálya. Megteremti a lehetőséget, hogy nagy tudású képzett orvosok felelősségteljesen végezhessék ott a gyógyítást.

A főispán nagyhatású beszéde után Jánossy Gyula polgármester felkérte Remenár Elek dr. igazgató főorvost, kitűnő sebészt, a kórház alapjainak megteremtőjét, hogy vegye át az új kórházépületet.

Remenár Elek megindultan így szólt: „Köszönet és hála Békéscsaba közösségének, a városnak, a megyének és az államnak. Tizenhárom éven keresztül folytattunk harcot, hogy megvalósítva lássuk álmunkat. Szeretném látni, hogy a betegek enyhülést találnak majd a szép épületben.”

Ezt követően Becsey Oszkár, kórházi főorvos mondott köszönetet Remenár doktornak, majd a vendégek az új épület megtekintésére indulnak. A látogatás közben mindenki elragadtatással nyilatkozott a fényben úszó folyosók, a világos hófehér falú szobák berendezéséről, a zománcos éjjeliszekrényekről, a fénylő rézágyakról. Egy emelettel feljebb a csempézett falú, nagytükrös, többlámpás műtőről és a röntgen helyiségről. A sebészeti osztály hamarosan elkezdte munkáját. A betegeket felkészült sebészek, képzett ápolónővérek gyógyították, hogy ki-ki egészségesen térjen vissza az életbe, mindennapi tevékenységeihez.

Gécs Béla

 

További programok »

FEL