Békéscsaba anno: Egy csabai ifjú feltűnő találmányai

Egyedi, rendkívüli siker híre terjedt el Békéscsabán, 1913 őszén. Egy tehetséges csabai fiatalember több találmányára, és köztük egy feltűnő, hadicélúra figyeltek fel Bécsben, a hadügyminisztériumban.

A Csabán ismert Kohn Ignác kereskedő fia Kuhn József (aki Kohnról Kuhnra magyarosíttatta a nevét) a helyi főgimnáziumi érettségivel ügyvédi irodában kapott írnoki állást. A 24 éves fiatalembernek a szabadidejében rajzolással és mérnöki számítgatásokkal, találmányokkal foglalatoskodott. Barátjának elmondta, azon dolgozik, hogyan lehetne a vasúti kocsik önműködő összekapcsolását megoldani. Ezek után barátja javasolta, hogy iratkozzon be a műszaki egyetemre. Kuhn József felvételt is nyert a műegyetemre, ahol másféléves tanulmányai alatt három találmányt dolgozott ki. Miután külföldre vágyott, budapesti tanulmányait félbehagyva a szászországi Milwaids ipari főiskolára iratkozott be, s ott rövid tartózkodása alatt már találmányait akarta értékesíteni: az önműködő vasútikocsi-kapcsolót és az önműködő vasúti súlymérőt. Ezeket itthon a MÁV nem kívánta bevezetni, így Kuhn találmányát a német vasúti igazgatóság vette meg, és ott helyezték használatba.

 

 

Ezt követően Kuhn József visszavágyott Csabára a szüleihez, és itt már egy új témával foglalkozott, mégpedig azzal, hogy a tenger vizének súlyát miként lehetne erőműhajtásra fordítani. Ezzel nehezen birkózott meg, ezért a tervet félbehagyva újabb ötletet eszelt ki. Ez időben a világon a fegyverkezés került előtérbe. Megszerezte az egyszerű Mannlicher puska műszaki adatait, és az foglalkoztatta, hogyan lehet ezt a fegyvert gépfegyverré átalakítani.

Kuhn találmányával a honvédelmi minisztériumban járt, majd hivatalos kiküldöttel Bécsbe mentek, az ottani hadügyminisztérium ott is tartotta különböző kísérletek céljából. Kuhn József, miután megtudta, hogy hosszabb ideig fog Bécsben tartózkodni, sürgönyözött apjának, hogy ott van fontos dolga – bizonytalan mikor térhet haza.

Eddig tartott a csabai fiatal Kuhn József feltaláló története. Hogy sikerrel járt-e gépfegyver-átalakítási találmánya, és hogy mi lett Kuhn József további sorsa, azt nem sikerült kideríteni.

 

Gécs Béla

 

Megosztás:

Címke: , , ,