Békés megyében népszerűsíti a szakképzést a Szakmavilág roadshow kamionja

2019. április 5. 18:37 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Idén is folytatódik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos roadshow-ja, amellyel a szakképzést népszerűsítik ötvenkét helyszínen Magyarországon. Csütörtökön Szeghalomra, pénteken pedig Békésre érkezett az a kamion, amelyben a pályaválasztás előtt álló általános iskolások különböző szakmákkal találkozhattak a virtuális valóságot bemutató szemüvegek segítségével.

 

 

Tavaly  Békéscsabára látogatott a kamion, ebben az évben pedig három további Békés megyei város diákjai próbálhatják ki virtuálisan a szakmákat. A kamara célja elsősorban az, hogy megismertesse a szakmákat a gyerekekkel és tudatos döntésekre ösztönözze őket. Három helyszínen összesen több mint hatszáz, elsősorban 6. és 7. osztályos látogathatja meg a programot. Pénteken a békési Dr. Hepp Ferenc, a Szegedi Kis István, valamint a Reményhír iskolák diákjai, összesen kétszázan próbálhatták ki a szakmákat virtuálisan.

 

Kétszáz békési diák próbálhatott ki különböző szakmákat virtuálisan a Szakma-kamionban pénteken. Fotó: Ujházi György

Fotó: Ujházi György

– A gyerekek a VR szemüvegekkel belecsöppenek egy valós tevékenységbe, és számukra a szemüvegen keresztül úgy tűnik, hogy ők ezt a cselekvést el is végzik. Négyféle szakmacsoport van a kamionban: vendéglátóipari, építőipari, autóipari és a divat világával foglalkozó – tájékoztatott Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési Osztályának vezetője.

 

Kétszáz békési diák próbálhatott ki különböző szakmákat virtuálisan a Szakma-kamionban pénteken. Fotó: Ujházi György

Fotó: Ujházi György

 

A statisztikák azt mutatják, hogy ez a négy terület az, ami iránt a gyerekek kiemelten érdeklődnek, amikor pályát választanak – tette hozzá az osztályvezető. A kamion hétfőn még Békés megyében lesz, Mezőkovácsházán várja az érdeklődőket a polgármesteri hivatal parkolójában.

 

További programok »

Gazdaság

Palkovics: 75 ezren kapnak nyelvvizsgamentességet és vehetik át diplomájukat

Az innovációs és technológiai miniszter úgy fogalmazott: a gazdaságvédelmi akcióterv egyik nagyon fontos eleme az, hogy ha van munka, akkor minden van. A dolgozók fizetést kapnak, a polgárok fogyasztani tudnak, a cégek bevételhez jutnak és invesztálhatnak. A költségvetés így szintén bevételhez jut, amelyből a koronavírus elleni védekezést is finanszírozzák – hangsúlyozta.
2020. április 7. 15:55
FEL