Két Békés megyei mesterszakács, Tímár Attila és Tímár Albin kapott lehetőséget idén arra, hogy bemutassák a magyar gasztronómiát Indonéziában.
A közel két hét alatt összesen 26 ezer kilométert utaztak, ebből Indonéziában 4 ezer kilométert róttak le, hogy összesen nyolc helyszínen népszerűsítették a hazai konyhát.
A két konyha közti eltérés nem meglepő, hiszen a szigetország tele van egzotikus gyümölcsökkel, növényekkel, emellett az ízek és a fűszerezés is eltérő az itthonihoz képest.
Az élménybeszámoló után 4 egzotikus fogást is elkészítettek a mesterszakácsok a jelenlévők számára, a Satay-t, azaz a saslikot; a Tom Yum-ot, ami egy csípős, egzotikus leves; a Gado-gado-t, ami egy egzotikus saláta és a Rendang-ot, húsos, chilipaprikás főételt rizzsel.
Habár a két régió távol fekszik egymástól, Békés megyét és Észak-Szumátrát gazdasági és oktatási kapocs köti össze. A két tartomány együttműködése a jövőben is folytatódhat, hiszen két héten belül a térségbe érkezhet a szumátrai nagykövet, szeptemberben pedig kulturális küldöttséget delegálnak Békés megyébe. A korábbi 2010 és 2015 közötti megállapodást idén újítja majd meg a két régió.
A hírről készült videó anyagunk: