Megújul Békés megye kapcsolata Indonéziával

Megújítják Indonézia Észak-Szumátra tartománya és a Békés Megyei Önkormányzat között a felsőoktatási-, gazdasági és kulturális együttműködést még idén. A diplomáciai kapcsolatok ápolása érdekében a megye hagyományaival és kulturális életével ismerkedett az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete. A hétfői látogatáson bejelentették, hogy  hazánkban Budapest mellett egyedül Békéscsabán láthatják az érdeklődők a külképviselet által szervezett indonéz kulturális estet  szeptemberben.

A cipész és csizmadia hagyományokkal és a cipőkészítés fortélyaival ismerkedett Gyomaendrődön az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete hétfőn. H.E. Mme. Wening Esthyprobo elmondta, viszonylag gyakran jár Békés megyében, de ezúttal a munkalátogatás keretein túl, a helyi múzeumokba is eljutott. Így a helyi cipészmester műhelye mellett megnézhette a gyomaendrődi tájházat is.

Békés megye és Indonézia Észak-Szumátra tartománya között volt már egy öt éves együttműködési szerződés – emelte ki az indonéz nagykövet. Hozzátette: a Békés Megyei Önkormányzat és a távol-keleti ország nagykövetsége azon dolgozik, hogy 2015 után újra élesszék, és meghosszabbítsák az együttműködést.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, az elmúlt hónapokban a nagykövetség segítségével előkészítették azt az együttműködési megállapodást Észak-Szumátra tartomány kormányzóságával, amelyet hamarosan aláírnak. Hozzátette, ebben elsősorban felsőoktatási együttműködés szerepel a gazdasági együttműködés, és a mindezt megalapozandó kulturális együttműködés mellett.

Az elmúlt hónapokban Békés megyei szakácsok képviselték a megyét és az egész országot szerte Indonéziában, ahol bemutatták a magyar gasztronómiai hagyományokat. Gyomaendrődön Tímár Attila és Tímár Albin mesterszakácsok beszámolnak az Indonéz útjukról, és egy indonéz-magyar ebéddel vendégelté meg a delegációt.

Hétfőn délután az indonéz vendégek Békéscsabára érkeztek. A távol-keleti országban a bábjátéknak évszázados hagyományai vannak, ezért a delegáció ellátogatott a Békéscsabai Napsugár Bábszínházba.

A Békéscsabai Jókai Színház termeit is megtekintette az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete. A távol-keleti ország külképviselet ugyanis még ebben az évben szeretne egy indonéz – zenét, táncot és hagyományos viseletet bemutató – kulturális estet Budapest után, egyedüliként a békési megyeszékhelyen is megrendezni.

Az előkészített felsőoktatási-, gazdasági és kulturális együttműködést várhatóan még idén ősszel aláírják Indonézia Észak-Szumátrai tartománya és a Békés Megyei Önkormányzat között.

 

A hírről készült videó anyagunk:

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , ,