Megtöltötte a főteret a hagyomány, az érték és a közösség

2018. szeptember 1. 18:59 | Zsíros András

Szlovák csöröge, német smarni, szerb cesnica és cigány babos káposzta – többek között ezeket a nemzeti ételeket is végig lehetett kóstolni Békéscsabán, ahol a megye soknemzetiségű értékeit gyűjtötték össze egy napra. A békési Megyenapon, amit idén harmadik alkalommal rendeztek meg, a jó hangulat mellett fő cél a hagyományok átadása, egymás megismerése és az összetartozás erősítése volt.

Lassan kinövi a rendezvény a főteret – ez volt az általános tapasztalata a szervezőknek, akik folyamatosan növekvő számú kiállítónak és érdeklődőnek igyekeztek helyet biztosítani. Ehhez idén már valóban nem volt elég a Szent István tér, már a színház előtti területen is zajlottak bemutatók.

A Békéscsaba újratelepítésének háromszázadik évfordulójára felállított szlovák podsztyenás ház új szerepet kapott erre a napra: itt állították ki a helyi értéktár kincseit. A tér túloldalára került ezért a színpad, a kettő között pedig kézműves termelők, hagyományőrzők, nemzetiségek mutatkoztak be.

Nem csak a helyi, illetve a szomszédos magyarországi megyék településeinek kincsei gyűltek össze, de itt volt Nagyvárad és Arad, azaz a határ túloldaláról érkezett Bihar és Arad megye képviselete is, akik ebben az évben a Megyenap díszvendégeiként vettek részt az eseményen.

A velük való együttműködés túlmutat az ünnepnapokon – mondta a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Zalai Mihály, mint a találkozó főszervezője elmondta, a hétköznapokban több olyan, határon átnyúló gazdasági kapcsolat kiépítésén dolgoznak, amelynek már most is vannak megvalósult elemei. Így Arad megyével közösen egy egészségügyi pályázatot nyújtottak be, illetve egy aradi útfejlesztés is biztosan forrást nyert már, amiben pedig Békés megye a partner.

A nagy érdeklődésre tekintettel a szervezők azon dolgoznak, hogy jövőre már akár kétnapos rendezvényt is megtöltsenek programmal.

További programok »

FEL