A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. Az édességek hungarikumokat, kedvelt magyar ízeket, gyümölcsöket, szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Az egyik békéscsabai cukrászdában idén is elkészítik az ország tortáját, mint mondják a laikusoknak bonyolultnak tűnhet a recept, de cukrászként idén egészen könnyű dolguk volt.
– Cukrász szemmel nézve nem volt bonyolult az elkészítése. Nagyon jó receptúrákat kaptunk, amelyek teljesen ki voltak dolgozva, így számunkra egy élmény volt készíteni. Az összetevők érdekesek, de nem bonyolultak. Ezért nagyon különleges és nagyon finom torták kerekedtek belőlük – fogalmazott Németh Beáta, a Bejó Cukrászda cukrásza.
2023-ban a versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy a nevezőknek egy hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból legalább egyet fel kellett használni.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által támogatott cukormentes országtorta idén a Kikelet lett. A tortában a fekete tea áfonyával és levendulával alkot összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.
Az ország tortája idén a Spicces Füge Respectus lett, amelyet a Tokaji aszú tartalma ellenére gyerekek és sofőrök is fogyaszthatnak.
– Egy mandulalisztes, vajas joconde felvert, illetve sós-karamellás mousse van közötte, illetve egy Tokaji aszús, fügés meggyzselé van benne, a tetején pedig akácmézes, tejcsokoládés tükörzselé és ezt még megkoronázza egy akácmézes fehércsokoládés ganázs, illetve sabléval díszítjük – foglalta össze a győzte torta összetevői Márkus Beáta mestercukrász. A Bejó Cukrászda tulajdonosa hangsúlyozta, hogy minden évben hatalmas sikere van az ország tortájának, már idén is folyamatosan érdeklődnek iránta. Mint mondta: véleménye szerint a cukrászdák számára megtiszteltetés részt venni évről-évre ebben a kezdeményezésben.
Békés vármegyében is több helyen: Békésen, Békéscsabán, Gyulán, Kondoroson, Mezőberényben, Nagyszénáson, Szarvason, és Szeghalmon is készítenek a finomságokból, de arról a vendéglátóhelyeknél kell érdeklődni, hogy az ünnep után is forgalmazzák-e ezeket a süteményeket.