Békés megye legjobb pálinkája kerestetik

2017. április 4. 17:25 | Balázs Anett

Ismét meghirdették a Békés Megye Pálinkája versenyt. A tét ezúttal sem kicsi, a nyertest a Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki.

Éppen most virágzik a lepotica szilva, ami tavaly elnyerte a megye pálinkáját.  Augusztusban fogják szüretelni, akkor lesz gyümölcs belőle. Ezeknek a korán virágzó fáknak a gyümlcseiből januárban ihatunk majd párlatot. De a korábbi évek termése már üvegben van, a palack nyakára fűzött címke tanúsítja a 2016-ban elnyert címet.  Az elkövetkező egy évben a 2017-es nyertes nedű szintén ezt a címet viselheti majd, valamint számos megjelenési lehetőség is jár a díjjal.

 – Készült kisfilm róla, amit facebook-on és különböző interneten kampányokban tudtunk használni, illetve a saját honlapunkra is felraktuk. Én azt gondolom, hogy egy szép és jó dolog kerekedett ki ebből. Remekül bele tudtuk illeszteni a saját marketing- és reklámtevékenységünkbe – tudtuk meg Nagy Árpád főzőmestertől.

A Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály a megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kiválasztott főzdétől a megyei önkormányzat egy éven keresztül vásárol pálinkát, protokoll célokra. Emellett, mivel 2017 a szilva éve, a nevező kereskedelmi főzdék legjobb szilvapálinkáiból is összeállítanak, ugyancsak ajándékozási céllal, egy csomagot. Idén egy új versenyt is kiírtak: Békés megye legjobb bérfőzetője és a megye legjobb magánfőzője címet is elismeri a Békés Megyei Önkormányzat. A győzteseket a 18. Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki.

Bora Imre a fesztivál főszervezője elmondta, nagy az érdeklődés a pálinkaverseny iránt, idén határon túlról, Erdélyből, Felvidékről és Vajdaságból is neveztek be mintákat. Az a megyei főzde, aki nevezett a pálinkaversenyre, automatikusan részt vesz a Békés megye pálinkája megmérettetésen is.

- Ezen a héten, csütörtökön lesz a verseny bírálata. 25 fős szakmai zsűri, teljesen vakon, csak számok alapján kóstol, tehát nem látja az üvegeket, azt a helyszínt ahol a poharakba kerül a termék. Van egy számítógépes program, ami alapján ezek a minták pontokat kapnak, és a pontok alapján dőlnek majd el a helyezések – fogalmazott Bora Imre.

 A 18. Gyulai Pálinkafesztivált április 28. és 30. között tartják, a verseny eredményhirdetése 29-én, szombaton lesz.

További programok »

Gazdaság

Digitalizálódnak a szakmák és ezzel jól járhat a társadalom

Hogyan alakítja át a digitalizáció a tudományok és a szakmák jövőjét? – ezen elmélkedtek „A technológia lehetőségei - az EMBER az új világban” című konferencián, amely a közigazgatás, a gazdaság, az oktatás, a biológia, az orvostudomány és a jogtudomány szaktekintélyeit szólaltatta meg. Az alkalmon különböző tudományágak és intézmények szakértői egy platformon vázolták jövőképüket a technológiai fejlődés perspektívájában, a békéscsabai Gál Ferenc Egyetem előadótermében.
17:35
FEL