Békés Megye Pálinkája: A vadcseresznye volt a nyerő

2018. április 28. 16:13 | Szendi Rita

Összesen 850 mintát kellett értékelnie a Gyulai Pálinkafesztiválhoz kapcsolódó pálinka verseny huszonkét zsűritagjának.

A döntéshozóknak két nap alatt sikerült eldönteniük, hogy melyek azok a pálinkák, amelyek díjazásra érdemesek. A Brillante Pálinka és Párlatversenyre nevezett 850 minta közül végül 104 kapott arany, 171 ezüst és 257 bronz minősítést.

A verseny igazgatója a díjátadón elmondta, hogy Gyulán óriási hagyománya van a pálinkának, illetve az újkori pálinka fejlesztésnek. Lovassy György arról is beszélt: örül annak, hogy komoly szakmai háttér alakult ki az évek alatt a fürdővárosban.

A versenyen résztvevőknek és díjazottaknak V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke gratulált. Elmondta: a pálinka egy élő hagyomány, amit ápolni kell és megőrizni annak jelentőségét.

2015 óta a Békés Megyei Önkormányzat közös versenyt hirdet a pálinkafesztivál szervezővel. A versenyen csak kereskedelmi főzdék vehettek részt. Idén 4 békés megyei kereskedelmi pálinka versenyzett az év pálinkája címért. 2018-ban Békés Megye Pálinkája a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. vadcseresznyéje lett. A díjat Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke adta át. A nyertes pálinkafőzde terméke egy éven keresztül viselheti a „Békés megye pálinkája” címet.

 

További programok »

Gyula

Új szívkatéteres műtőt és izotópos CT-készüléket adtak át a gyulai kórházban

Két modern, nagy értékű gépet adták át szerdán a Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán tagintézményében. Az invazív kardiológiai osztályon, valamint a diagnosztikai részlegen megvalósult, mintegy 800 millió forint értékű beruházásra az életkilátások és életminőség növelése, valamint a várakozási idő csökkentése érdekében került sor.
10:10
FEL