Békenagykövet járt Békéscsabán

2018. május 28. 18:13 | Szendi Rita

Békéscsabára érkezett a Világ Kerékpáros Békenagykövete, Zelei József. A kerékpáros harmadik alkalommal látogatott a békési megyeszékhelyre.

 

 

A nagykövet már 15 éve kerékpározik a békéért, ezalatt bejárta az egész világot, több, mint 80 ezer kilométert tett meg.

– Az utóbbi öt évben az I. világháború tiszteletére kerékpározom. Ez azt jelenti, hogy ezidő alatt olyan helyszínekre mentem el, amelyek fontos szerepet játszottak: harcmezőkre, temetőkre, emlékhelyekre. Az emléktúrával a béke és annak megtartása a célom. Az időt már nem lehet visszatekerni, de emlékezhetünk arra, mi történt – fejtette ki Zelei József.

 

Az emléktábla Fotó: Tóth Áron

 

2010-ben szinte az összes megyeszékhelyen ültettek egy fát, ahová a békenagykövet visszatért és egy emléktáblát helyezett el a fa alatt. Zeleit a megyeszékhely polgármestere köszöntötte a Városháza előtt.

– A békenagykövet 2014-től a magyar hősök és az I. világháború  centenáriumának emlékére kezdett el kerékpározni. Ebben az évben magyarországi emlékhelyekre látogat el. Ma két helyszínen is megemlékeztünk a magyar hősökről – mondta Szarvas Péter.

A polgármester arról is beszélt, hogy az évek alatt felújították és rendben tartották a hősi halottak előtt tisztelgő és emlékező temetőket, emlékműveket.

További programok »

Itthon

FEL