Befejeződött a Belváros rehabilitáció III. üteme

2019. május 9. 10:02 | Gyemendi Réka

Szerdán rendezték meg a „Belváros rehabilitáció III. ütem – Munkácsy – negyed program” című projekt projektátadó rendezvényét Békéscsabán, a Városháza dísztermében. Az eseményen köszöntőt mondott Dr. Ferenczi Attila tanácsnok, valamint Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, a projekt részleteit pedig Dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője ismertette.

 

 

Békéscsaba önkormányzata 2016-ban a „Zöld város kialakítása” pályázati felhívásra benyújtott támogatási kérelme alapján 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A támogatásból meghatározóan a belváros zöld területeit újították meg a „Belváros rehabilitáció III. ütem – Munkácsy negyed program” című nyertes pályázatnak megfelelően.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztés elsősorban a Békéscsaba belvárosához tartozó zöldfelületek felújítására koncentrált. Összességében hat önálló projektterület szerepelt a pályázatban. Ezek jobbára egymáshoz közeli, bizonyos értelemben egymáshoz kapcsolódó, jellemzően zöldterületek, illetve olyan közterületek, amelyek a felújítással a belváros és ezzel együtt a város zöldebbé tételét szolgálják. A megújuló területek a város központjában újabb lehetőséget biztosítanak aktív pihenésre, kikapcsolódásra a város lakosai, illetve a város látogatói számára.

 

(b.-j.) Dr. Ferenczi Attila tanácsnok, Herczeg Tamás országgűlési képviselő és Dr. Sódar Anita ügyvezető a Belváros rehabilitáció III. projektzáróján. Fotó: Tóth Áron

 

Mint arról már korábban beszámoltunk, a pályázat segítségével megújult a Széchenyi liget és környezete, a Gőzmalom-tér – Aradi vértanúk ligete, a Szobor-sétány – az Élővíz csatorna partja, a Kossuth tér és környezete, valamint a Hunyadi tér is.

– A pályázat egyik legfontosabb célkitűzése az olyan infrastrukturális elemek fejlesztése volt, amelyek elsősorban a környezeti fenntarthatóságot szolgálják, zöldterület fejlesztésre irányultak, illetve család- és klímabarát fejlesztési elemeket lehetett a projekt keretében megvalósítani. Úgy gondolom, hogy ezeknek a feltételeknek teljes mértékben eleget tettünk a projektterületek kijelölésével – összegzett Dr. Sódar Anita.

 

Az Élővíz csatorna partján stéget építettek a Belváros rehabilitáció III. üteme részeként. Fotó: Kliment Pál

 

Dr. Ferenczi Attila úgy fogalmazott: a Munkácsy-negyed projekt nagy előrelépés volt a város életében.

– Az ide látogató turisták először a belvárost járják be, és az alapján ítélik meg, hogy egy város mennyire törődik a saját környezetével, mennyire veszi figyelembe a lakosság igényeit. Főként a zöld területek megújulása történt meg, a liget kiemelt terület volt. Az 59 TOP projekt közül sok volt az energetikai felújítás, így a Munkácsy-negyed első üteme olyan üde színfoltja lehet a fejlesztéseknek, amelyek révén közvetlenül javult az életterek minősége – fogalmazott a tanácsnok.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy pár éve, amikor néhány ausztriai kisvárosba látogatottak, irigykedtek arra, mennyire kulturáltak, szépek, tiszták és rendezettek ezek a városok. Hozzátette: a Belváros rehabilitáció azt a célt szolgálta, hogy ilyen kulturált, élhető legyen Békéscsaba belvárosa is.

– Úgy gondolom, hogy senkinek nem mindegy az, hogy a belváros betonrengeteg vagy pedig szép, zöld terület, ahová mi magunk is szívesen ellátogatunk és a vendégeinknek is büszkén mutatjuk – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

 

Gőzmalom tér a Belváros rehabilitáció III. üteme után. Fotó: Kliment Pál

 

Kossuth tér a Belváros rehabilitáció III. üteme után. Fotó: Kliment Pál

 

A projekt azonosítószáma: TOP-6.3.2-15-BC1-2016-00001

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A fás szárú növények védelme még nagyobb hangsúlyt kap Csabán

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi tanácsnoka még múlt év szeptemberében kezdeményezte önkormányzati rendelet megalkotását a fás szárú növények védelméről, és a területek biológiai aktivitásértékének fenntartásáról. A szakmai és társadalmi egyeztetések után, Békéscsaba közgyűlése a legutóbbi ülésén fogadta el a rendeletet, amelyről az ötletgazdát kérdeztük.
2022. szeptember 26. 10:10
FEL