A munkaerőhiány megelőzését célozza meg egy magyar-román projekt

2019. július 5. 18:48 | Gyemendi Réka

Egy határokon átnyúló projekt kapcsán tartottak nyitókonferenciát pénteken a Békés Megyei Kormányhivatalban. A magyar és román partnerek közötti együttműködés célja, hogy megoldást találjanak a digitalizációs forradalom miatt várható munkaerő hiányra. A projekt általános célja az együttműködés fokozása a foglalkoztatás terén, a foglalkoztatás-barát növekedés támogatása a belső potenciál fejlesztésével, amely a partnereknél megvalósuló tevékenységeken keresztül teljesülhet.

 

 

A projekt vezető kedvezményezettje a nagyváradi „Don Orione” Alapítvány, amely civil szervezetként fiatalabb generációk képzésével foglalkozik. Az alapítvány a projekt keretében karrier-tanácsadói szolgáltatást nyújt, valamint kapcsolódó képzéseket fejleszt, amelyek akkreditációjáról is gondoskodik.

– Azért fontos a pályázat, mert nem csak a jelenlegi, de a jövőben várható problémákra is igyekszik választ adni. A technológia fejlődése miatt munkanélküliség várható, ezt pályaorientációval és infrastruktúra teremtésével próbáljuk kiküszübölni – hangsúlyozta Miheller Péter, a nagyváradi Don Orione Alapítvány menedzsere.

A munkavállalással kapcsolatos szolgáltatásaik kiterjesztésének érdekében a Bihor Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség a projekt keretében pályaválasztási vásárral egybekötött állásbörzét szervez, amelyen a leendő munkavállalók találkozhatnak a térség munkáltatóival, közvetlen tájékoztatást kapva arról, hogy milyen képességek és szakmai ismeretek a legfontosabbak a térségben a munkavállalás szempontjából.

– Cél a munkaerőhiány kezelése és a digitalizációs forradalomra vagy az úgynevezett negyedik ipari forradalomra való készülés. Ekkor ugyanis olyan új szakmák jönnek létre, amelyek képzését ki kell alakítani. A Békés Megyei Kormányhivatalnak négy vállalása van ebben: egy Pályaorientációs Tanácsadó és Módszertani Központ kialakítása a munkaügyi központ épületében; egy mobil busz kialakítása, ami guruló álláskeresési, állástámogatási irodának is nevezhető, és a településeken nyújt szolgáltatásokat az álláskeresőknek. Négy településre fókuszálunk: Szeghalom, Sarkad, Gyula és Mezőkovácsháza – fogalmazott dr. Takács Árpád  a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A projekt céljához kapcsolódóan kialakítanak egy, a pályaválasztást segít többnyelvű (magyar-román-angol) honlapot, valamint egy ahhoz kapcsolódó mobil applikációt. Újszerű, innovatív elemeként, munkáltatók bevonásával tárképezik majd fel a térség munkaerőpiacán a jövőben várhatóan megjelenő szakmák körét, melyek közül kidolgozzák és engedélyeztetik három kiválasztott szakma képzési programját.

A projektben a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány is partnerként vesz részt. Az alapítvány a projekten keresztül, a munkaerőpiaci helyzet javítását a vállalkozóvá válás ösztönzésével, valamint ezzel összefüggésben a vállalkozói készségek erősítésével kívánja megvalósítani.

– A mi projektrészünk egy játékos szoftver kidolgozása a mai kor igényeinek megfelelően. Ebben bemutatjuk a vállalkozói lét buktatóit, illetve lehetőségeit. A játékban lehet majd nyerni és veszíteni. Igyekszünk ezt majd eljuttatni minden szakiskolába, előadást és tájékoztatást tartani a fiataloknak arról, hogy ne féljenek a vállalkozói léttől, hisz vállalkozóként nagyobb lehetőségük van arra, hogy megvalósítsák az álmaikat – hangsúlyozta Szász Zsolt, az alapítvány ügyvezető igazgatója.

A projektben a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elsősorban a pályaorientációra fókuszál.
–  Az összes uniós, illetve határon átnyúló magyar-román program tekintetében 232 millió euro a keret. Ebből ez a projekt 2,5 milliót meghaladó összköltségű. A projekt alapvetően a pályaorientációra fókuszál, a leendő szakmunkás tanulóknak segít a pályaválasztásban. Újszerű módszereket alkalmazunk, kihasználjuk az internetes felületeket. Továbbá pályaválasztási vásárokkal, valamint osztályfőnöki órákon vagy szülői értekezleteken való tanácsadással igyekszünk segíteni a fiatalokat. Ezen felül évente közel 50 üzemlátogatást szervezünk a leendő szakmunkás tanulóknak – mondta el dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A „Határokon átnyúló hálózat a szakmai karrierfejlesztés támogatására a határmenti térségben” projekt (főszerződés száma: 68461/17.05.2019) az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg (www.interreg-rohu.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával.

 

További programok »

FEL