Tapasztalatcsere és szakmai nap - Bemutatták az én könyvtáram mintaprogramjait

2019. május 21. 17:11 | Szabó Rita

Megyei szakmai napot tartottak a Békés Megyei Könyvtárban, hétfőn. Az én könyvtáram új rendezvénysorozata a köznevelést támogató könyvtári szolgáltatásokat és a fejlesztett mintaprogramokat mutatja be a könyvtárosoknak.

 

 

A projektben résztvevő szakemberek előadásokkal, valamint információ- és tapasztalatcserével készültek a szakmai napra. A könyvtárosok többek közt beszámoltak arról, hogy milyen tapasztalatokat szereztek, miután kipróbálták kollégáik mintaprojektjeit.

– A program, amit kipróbáltam, a tükörparti nevet kapta. Tapasztalataim szerint akkor, ha az ember kilép a komfortzónájából, akkor nagyon jó dolgok születhetnek. Gyerek-könyvtáros vagyok, így általában óvodásokkal és általános iskolásokkal foglalkozom. Ez a mintaprogram azonban középiskolásokat célzott meg, így teljesen más volt ezzel a korosztállyal dolgozni – fogalmazott Kiss Ildikó, a Békés Megyei Könyvtár munkatársa.

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című projektben pedagógusok és könyvtárosok készítettek foglalkozásvázlatokat és mintaprogramokat annak érdekében, hogy segítsék a könyvtári programokkal az iskolai munkát.

– Az országos projekt célja, hogy megújítsuk a könyvtárakban folyó olyan tevékenységeket, amelyek az iskolai munkát és tanulást segítik. Az elmúlt időszakban a megszületett leírásokat a kollégák próbálták ki. Megyénként három, négy, öt mintaprogramot próbáltak ki, de nem olyanokat, amelyeket ők maguk írtak, hanem olyanokat, amelyek mások tollából származnak – mutatott rá Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.

Rakonczás Szilvia hozzátette: bíznak abban, hogy a könyvtárak az új módszereikkel segíteni tudják a pedagógusokat és a gyerekeket is az iskolai nevelésben.  Továbbá remélik, hogy a projekt előrehaladtával az új technikai eszközöket is feltudják használni a mintaprogramokhoz.

 

További programok »

Kultúra

League of Legends csapatverseny a kolbászfesztiválon

A League of Legends videojáték tavalyi világbajnoki döntőjét többen nézték az interneten, mint az amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjét. Ennek a világszerte nagy népszerűségnek örvendő stratégiai e-csapatjátéknak a kolbászfesztiváli döntőjét október 25-én, pénteken 10 órától vívja a legjobb négybe kerülő öttagú együttes profi, Gamer-körülmények között. Mégpedig nézők előtt, a békéscsabai sportcsarnok színpadán.
12:31
FEL