Tapasztalatcsere és szakmai nap - Bemutatták az én könyvtáram mintaprogramjait

2019. május 21. 17:11 | Szabó Rita

Megyei szakmai napot tartottak a Békés Megyei Könyvtárban, hétfőn. Az én könyvtáram új rendezvénysorozata a köznevelést támogató könyvtári szolgáltatásokat és a fejlesztett mintaprogramokat mutatja be a könyvtárosoknak.

 

 

A projektben résztvevő szakemberek előadásokkal, valamint információ- és tapasztalatcserével készültek a szakmai napra. A könyvtárosok többek közt beszámoltak arról, hogy milyen tapasztalatokat szereztek, miután kipróbálták kollégáik mintaprojektjeit.

– A program, amit kipróbáltam, a tükörparti nevet kapta. Tapasztalataim szerint akkor, ha az ember kilép a komfortzónájából, akkor nagyon jó dolgok születhetnek. Gyerek-könyvtáros vagyok, így általában óvodásokkal és általános iskolásokkal foglalkozom. Ez a mintaprogram azonban középiskolásokat célzott meg, így teljesen más volt ezzel a korosztállyal dolgozni – fogalmazott Kiss Ildikó, a Békés Megyei Könyvtár munkatársa.

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című projektben pedagógusok és könyvtárosok készítettek foglalkozásvázlatokat és mintaprogramokat annak érdekében, hogy segítsék a könyvtári programokkal az iskolai munkát.

– Az országos projekt célja, hogy megújítsuk a könyvtárakban folyó olyan tevékenységeket, amelyek az iskolai munkát és tanulást segítik. Az elmúlt időszakban a megszületett leírásokat a kollégák próbálták ki. Megyénként három, négy, öt mintaprogramot próbáltak ki, de nem olyanokat, amelyeket ők maguk írtak, hanem olyanokat, amelyek mások tollából származnak – mutatott rá Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.

Rakonczás Szilvia hozzátette: bíznak abban, hogy a könyvtárak az új módszereikkel segíteni tudják a pedagógusokat és a gyerekeket is az iskolai nevelésben.  Továbbá remélik, hogy a projekt előrehaladtával az új technikai eszközöket is feltudják használni a mintaprogramokhoz.

 

További programok »

Kultúra

Régi képek Méhkerékről

A Régi képek Méhkerékről / Imagini vechi din satul Micherechi című kötetet szerdán délután a Békés Megyei Könyvtárban rendezett, kiállításmegnyitóval egybekötött eseményen mutatták be. A rendezvényen a különleges kiadvány egyik szerzője, a 93 éves Bihari Mihály is tiszteletét tette.
2022. május 18. 19:03
FEL