A víz áll a határon átnyúló együttműködés középpontjában

2019. július 19. 14:37 | Gyemendi Réka

Egy Magyarország és Románia között létrejött projekt kapcsán tartottak sajtótájékoztatót az Alföldvíz Zrt. székházában csütörtökön. A projekt részleteit Érmihályfalva és Bors község polgármestere, valamint az Alföldvíz Zrt. műszaki vezérigazgatója ismertette.

A projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország Együttműködési Program része, melynek lényege, hogy mind Magyarországról, mind Romániából bevonjon partnereket. Az Alföldvíz Zrt. még 2017. őszén kezdte meg az előzetes egyeztetéseket a román partnerrel, a megállapodást pedig 2018-ban írták alá. A projekt vezető kedvezményezettje az Apa Canal Nord Vest SA(Románia), partnerei az Asociația Intercomunitară Zona Nord Vest (Románia) és Bors község (Románia), valamint az Alföldvíz Zrt. (Magyarország). 

Nyakó József, Érmihályfalva polgármestere úgy fogalmazott: a közösség azért társult a projekthez, hogy lehetőséget kapjon az uniós forrásból történő fejlesztésre. Megjegyezte: olyan szolgáltatót hoztak létre, amely ellátja a szennyvízgazdálkodást a beruházáshoz tartozó 23 településen. 

– Két pályázatot nyújtottunk be: az egyik egy veszteségmérő rendszer, a másik pedig egy elemző rendszer kialakítása, utóbbi a víz minőségét vizsgálja majd. A projekt haszonélvezője 80 ezer érmelléki településen élő lakos lesz. Ők nagyrészt magyarok, később csatlakozott a beruházáshoz egy többségében román lakossággal bíró település – fogalmazott a polgármester. 

Bátori Géza, Bors község polgármestere örömét fejetre ki a pályázattal kapcsolatban.

– A projektnek mind a magyarországi, mind a romániai partner csak nyertese lehet. Remélem, hogy a pályázat sikeresen zárul majd. Jelentős ígéreteket kaptunk a román államtól arra vonatkozólag, hogy komoly összeggel segítenek majd minket a szolgáltatásfejlesztés, a vízellátás, illetve a szennyvízellátás minőségének javítása kapcsán. A pályázaton belül sikerült támogatást nyernünk egy mobil-labor vásárlására, amely a vízelemzést szolgálja majd. Sok településen régi rendszer működik, melyet fel kell újítani. Nagyon fontos továbbá a vízveszteségérzékelő vásárlása is, ezen felül az Alföldvíz Zrt. egy kútkamera ellenőrző rendszert tudhat magáénak – sorolta a beruházás elemeit a polgármester.

Szeverényi György, az Alföldvíz Zrt. műszaki vezérigazgatója kiemelte: a társaság a projekt egyik fő haszonélvezője.

– Ebben a projektben nem mi voltunk a fő pályázók, hanem partnerségi szerződést kötöttünk a fő pályázóval, ennek köszönhetően olyan berendezéshez juthattunk, amelyre nagy szükségünk volt. A ROHU pályázat azért érdekes és előremutató  számunkra, mert ez az első olyan pályázat, amelyben szolgáltatóként tudtunk nyerni. A kútkamera rendszerre nagyon nagy szükség van, hiszen 130 településen üzemeltetünk víziközmű szolgáltatást. Összesen 600 kutunk van, ebből 300 folyamatosan üzemel. A kutak vizsgálata, ellenőrzése szempontjából elengedhetetlen volt ennek az eszköznek a beszerzése – ismertette Szeverényi György.

A szakember azt is hozzátette, hogy a projekt nem csak a berendezések miatt volt fontos, hanem ennek köszönhetően egy hosszútávú partnerség is elindulhat.

FEL