Baran Ádám: Európai szinten is egyedülálló lesz a Békéscsabai Röplabda Akadémia

2018. január 6. 16:13 | Mikóczy Erika

Magyarország kormánya közel kétmilliárd forrást biztosít a Békéscsabai Röplabda Akadémia elindításához. Erről a 7.Tv Aktuális című műsorában Baran Ádámmal, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnökével beszélgetett Szabó Rita műsorvezető.

 

– Hosszú utat tett meg a klub addig, hogy röplabda akadémiát alapíthassanak itt Békéscsabán. Hogyan jutottak el idáig?

 

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület mindig is egy utánpótlás-nevelő klub volt. Jómagam 2010 óta töltöm be az elnöki posztot a klubnál, és már a kezdeti időkben is komoly hangsúlyt fektettünk az utánpótlás-nevelésre. Ennek köszönhetően Békéscsaba magyar röplabdázásnak számos korosztályos, és felnőtt válogatott játékost is adott. Látni kellett azt, hogy jelenlegi körülmények között még az irreális energiaráfordítás ellenére is meg voltak kötve a kezeink, és csak egy meghatározott szintig tudtuk eljuttatni a játékosokat. Komoly hátrányunk volt a nálunk jóval fejlettebb röplabdakultúrával rendelkező országokkal szemben. Ezért gondoltuk, hogy merünk egy nagyot álmodni, és Békéscsabai Röplabda Akadémia projekt tervezetét. Ennek az egyik lába egy infrastrukturális fejlesztés, egy röplabdás munkacsarnoknak a létrehozása. Ezen kívül szálláskorszerűsítés, valamint olyan eszközök a beszerzése van benne, amelyekkel a világ élvonala után eredhetünk.

 

– Mikor, és hogyan jött az alapötlet? Hogyan alakult ki ez a koncepció?

 

A koncepcióról többször beszéltünk Kormos Mihály szakmai igazgató kollégánkkal. 2016 tavaszán Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Békéscsabán járt, a látogatása előtt egyeztettünk arról, hogy egy olyan sport témájú projekt, amely a városhoz kötődik, mindenképpen helyet kell, hogy kapjon azon projektek között, amelyeket a városvezetés prezentál a miniszterelnök úrnak. Békéscsaba az előző években meghatározó szerepet töltött be Magyarország sportéletében a röplabda által. Az elmúlt 4 évben bajnoki címet szerzett a felnőtt csapatunk, illetve 2017-ben Közép-európai Ligában nemzetközi kupát is nyert. Ezért, illetve utánpótlás-nevelés miatt is úgy gondoltuk, mindenképpen van létjogosultsága ennek a projektnek itt Békéscsabán, hiszen nagyon népszerű a sportág. Több mint 300 kislány röplabdázik az egyesület égiszén belül. A felnőtt csapat is népszerű, és úgy véltük, hogy kiváló helye lenne az akadémiának itt Békéscsabán.

 

 

– Mit jelenthet a sportág számára az akadémia létrejötte?

 

Az akadémia szót a labdarúgásban és kézilabdában használták korábban, illetve mára már divat egy-egy sportegyesületet is akadémia névvel illetni. Ebben az akadémiában a BRSE utánpótlás-nevelésének a megreformálását, még fejlettebb szintre juttatását értjük. Olyan hiánypótló beruházásokat tudunk majd finanszírozni a projekt által, amelyek nélkül nehézségekbe ütközött volna a további fejlődésünk. Maga az akadémia egy komplex projektre utal. Összehangoljuk a tanulmányokat, hiszen a nálunk pallérozódó gyerekek tekintetében mindig büszkék voltunk arra, hogy nemcsak a röplabdapályán állták meg kiválóan a helyüket, hanem az iskolapadban is. Ahogy említettem, röplabdás infrastruktúrát fejlesztünk, illetve további olyan humánerőforrás bővítést, illetve olyan beruházásokat tudunk megvalósítani, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy nemzetközi szinten tudjunk utánpótlást nevelni Békéscsabán.

 

– Európai szinten milyen jelentőséggel bír ez az akadémia? Van-e valami minta, ami alapján tudnak majd dolgozni?

 

Remek nexusban vagyunk az Európai Röplabda Szövetséggel, és korábban tanulmányoztuk azt, hogy miként zajlik Európa-szerte az utánpótlás nevelés. Teljesen eltérő gyakorlatok vannak Belgiumtól Olaszországig. Mi természetesen merítettünk a legsikeresebb országok gyakorlatából, de egy egyedi utat kívánunk kialakítani. Magyarországon előttünk a röplabdában nincsen olyan út, amelyre rá tudnánk lépni, de természetesen más sportágak jól működő akadémiáiból merítünk, zömmel a békéscsabai sajátosságokra hagyatkozva, ezt kiegészítve a nemzetközi trendekkel, és egyéb sportágak sikeres projektjeivel. Ennek mentén kívánjuk a Békéscsabai Röplabda Akadémiát felépíteni.

 

– Közel kétmilliárd forintról van szó. Pontosan mennyi is ez az összeg, és lépésről lépésre vegyük végig, hogy mire fordítják majd?

 

1 milliárd 878 millió forint jelent meg a Magyar Közlönyben. A magyar kormány határozata ekkora forrást biztosított a Magyar Röplabda Szövetség részére. Hangsúlyozom, hogy az összeget a kormány a szövetségnek utalja, és ezt követően meghatározott projektrészek mentén jut majd a forrás Békéscsabára. A Magyar Röplabda Szövetség garancia természetesen arra is, hogy szakmai normakontrollt gyakorol majd. A következő 60 nap során kell a végleges projekttervezetet prezentálnunk, és közösen a Magyar Röplabda Szövetséggel leadnunk a döntéshozóknak. Az biztos, hogy az 1 milliárd 878 millió forintnak több mint a fele infrastruktúrafejlesztésre fog majd orientálódni. Egy röplabdás munkacsarnokot fogunk építeni, illetve kollégiumi szálláshelyet fejlesztünk. Lesznek nagyon komoly eszközbeszerzéseink. Óriási lemaradások vannak, több évtizedes lemaradások például a sportegészségügyi eszközök tekintetében. Igen modern eszközök vannak, akkorát fejlődött a tudomány, hogy eddig ezek elérhetetlenek voltak számunkra, de most már be tudjuk majd szerezni. Természetesen további fejlesztésekre is fel kívánjuk használni ezt a forrást. 60 napunk van a pontos meghatározásra, elkezdtük a munkát a kollégákkal, és igyekszünk olyan fejlesztéseket végrehajtani, amelyek eredményeként európai szinten is egyedülálló képzőközpontot tudunk létrehozni itt Békéscsabán. A jó gazda gondosságával fogunk sáfárkodni minden egyes fillérrel. Nagyot küzdöttünk ezért a fejlesztésért, és ez óriási felelősséget is ró ránk.

 

– Mennyire befolyásolják az eszközök a profi utánpótlás-nevelésben a játékosokat?

 

Természetesen a sporttudomány hatalmasat fejlődött az elmúlt évtizedekben. Látjuk a külföldi tanulmányutak során, hogy Olaszországban, Belgiumban az utánpótlás-nevelést milyen körülmények között végzik. Az elmúlt években a felnőtt csapat vonatkozásában volt egy-két fejlesztésünk, de ezt teljesen különválasztanám a mostanitól, hiszen az akadémiára kapott forrást kizárólag utánpótlás-nevelésre fogjuk fordítani. Tervben van az is a Magyar Röplabda Szövetséggel együttműködésben, hogy a magyar korosztályos nemzeti csapatok itt fognak majd edzőtáborozni. Azaz a magyar nemzeti csapat is használja majd a Békéscsabai Röplabda Akadémia fejlesztéseit. A busztól kezdve a sportág-specifikus fejlesztésekig, a nyitó automatától a sportegészségügyi eszközökig nagyon bő a lista, amit szeretnénk majd beszerezni ebből a forrásból.

 

– Mi a legfőbb cél? A profi utánpótlás-nevelés, vagy esetleg a sportág népszerűsítése?

 

A korábbiakhoz hasonlóan deklaráltuk azt a célt, hogy Békéscsabának hosszú távon, nemzetközi szinten is sikeres csapata legyen úgy, hogy saját utánpótlásra tudjunk támaszkodni. De tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindenkiből lehet válogatott, vagy nemzetközi szintű játékos. Ezért alapvető célként deklaráltuk – és mindez a BRSE alapszabályában is rögzítve van –, hogy nagyon fontos célunk az egészséges életmód, a mozgásban gazdag életmód megszerettetése a fiatalokkal. Jelenleg több mint 300 fős az utánpótlás bázisunk. Ebből a 300 főből nem mindenki lesz élvonalbeli játékos, de nagyon sokakkal megszerettetjük az egészséges életmódot, a mozgást, ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy egy egészségesebb társadalom szülessen Magyarországon.

 

–  Mi lesz a következő lépés? A határozat megszületett, a szilárd alapok megvannak. Mi következik most?

 

A magyar kormány a Magyar Röplabda Szövetség részére a forrást át is utalta. 60 napunk van innentől kezdve, hogy egy részletes költségtervet küldjünk a szövetségnek, melyről a szakemberekkel az elmúlt hetekben, és a következő hetek során is szinte napi szinten konzultálunk. Az ebben lefektetett elvek mentén majd elkezdődhet a forrás lehívása. Nem győzöm hangsúlyozni a sportinfrastruktúra fejlesztés fontosságát, hiszen lokálpatrióta klubvezetőként elkötelezett vagyok, hogy forrásokat hozzunk Békéscsabára. Az akadémia által létesítendő munkacsarnok is majd egy békéscsabai oktatási intézménynek oldja meg a sportlétesítmény problémáit. Sajnálatos módon több olyan oktatási intézmény van, ahol ez évtizedes probléma. Szeretnénk, ha nemcsak a röplabdás utánpótlás, hanem egy ilyen oktatási intézmény is hasznát tudná venni ennek a fejlesztésnek. Nagyon bízom benne, hogy már a 2018-as esztendőben komoly lépést tehetünk mind a munkacsarnok építése, mind pedig a sportcélú szálláshelyfejlesztés mentén.

 

FEL